Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka tortowa 3 szklanek
margaryna 1 kostek
żółtka 5 sztuk
cukier 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
ser biały 500 gramów
żółtka 1 sztuk
budyń waniliowy 1 sztuk
cukier 0,5 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
masło 0,5 kostek
brzoskwinie konserwowe 1 puszka
białka 6 sztuk
cukier 3 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowychWykonanie:
Margarynę utrzeć z 2 łyżkami
cukru, ucierając, dodawać po 1
żółtku(5 sztuk). Wsypać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, zadnieść ciasto i podzielić je na 2 części. Jedną częścią wylepić dużą blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, a drugą owinąć w folię i na 2 godziny wstawić do lodówki.Dwukrotnie zmielić
ser.
Masło utrzeć z
cukrem,
cukrem waniliowym oraz
żółtkiem, ucierając, porcjami dodawać
ser. Wymieszać masę z proszkiem budyniowym.
Brzoskwinie osączyć z zalewy. Rozsmarować masę
serową na cieście, ułożyć na niej połówki
brzoskwiń. Z
białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 3 łyżki
cukru. Wymieszać pianę z
mąką ziemniaczaną i równomiernie rozłożyć na owocach. drugą część ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na warstwę piany. Piec ok. 60 min w 180-190 stopniach.Uwagi:Przed podaniem można udekorować
bitą śmietaną.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: