ßßß Cookit - przepis na Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka tortowa 3 szklanek
margaryna 1 kostek
żółtka 5 sztuk
cukier 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
ser biały 500 gramów
żółtka 1 sztuk
budyń waniliowy 1 sztuk
cukier 0,5 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
masło 0,5 kostek
brzoskwinie konserwowe 1 puszka
białka 6 sztuk
cukier 3 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z 2 łyżkami cukru, ucierając, dodawać po 1 żółtku(5 sztuk). Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zadnieść ciasto i podzielić je na 2 części. Jedną częścią wylepić dużą blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, a drugą owinąć w folię i na 2 godziny wstawić do lodówki.
Dwukrotnie zmielić ser. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz żółtkiem, ucierając, porcjami dodawać ser. Wymieszać masę z proszkiem budyniowym.
Brzoskwinie osączyć z zalewy. Rozsmarować masę serową na cieście, ułożyć na niej połówki brzoskwiń. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 3 łyżki cukru. Wymieszać pianę z mąką ziemniaczaną i równomiernie rozłożyć na owocach. drugą część ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na warstwę piany. Piec ok. 60 min w 180-190 stopniach.
Uwagi:
Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7247/Sernik-z-brzoskwiniami