ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegomąka tortowa 3 szklanekmargaryna 1 kostekżółtka 5 sztukcukier 2 łyżek stołowychproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychser biały 500 gramówżółtka 1 sztukbudyń waniliowy 1 sztukcukier 0,5 szklanekcukier waniliowy 1 sztukmasło 0,5 kostekbrzoskwinie konserwowe 1 puszkabiałka 6 sztukcukier 3 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 1 łyżek stołowychWykonanie:Margarynę utrzeć z 2 łyżkami cukru, ucierając, dodawać po 1 żółtku(5 sztuk). Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zadnieść ciasto i podzielić je na 2 części. Jedną częścią wylepić dużą blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, a drugą owinąć w folię i na 2 godziny wstawić do lodówki.Dwukrotnie zmielić ser. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz żółtkiem, ucierając, porcjami dodawać ser. Wymieszać masę z proszkiem budyniowym.Brzoskwinie osączyć z zalewy. Rozsmarować masę serową na cieście, ułożyć na niej połówki brzoskwiń. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 3 łyżki cukru. Wymieszać pianę z mąką ziemniaczaną i równomiernie rozłożyć na owocach. drugą część ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na warstwę piany. Piec ok. 60 min w 180-190 stopniach.Uwagi:Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: