ßßß Cookit - przepis na Tort Marcepanowy z Konfiturą z Róży, Masą Śmietanową oraz Polewą Czekoladową

Tort Marcepanowy z Konfiturą z Róży, Masą Śmietanową oraz Polewą Czekoladową

nazwa

Wykonanie

Tort Marcepanowy to idealny pomysł na świąteczny wypiek. Słodycz marcepanu, dodatek konfitury z róży, delikatna masa śmietanową oraz polewa z gorzkiej czekolady idealnie ze sobą komponują tworząc słodki i wyjątkowy w smaku tort. Torcik idealny dla wielbicieli marcepanu i słodkich ciast.
Biszkopt:
4 jajka (osobno żółtka i białka)
8 łyżek cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Masa Śmietanowa:
250 ml mocno schłodzonej kremówki 30% lub 36%
fix do ubijania śmietany (opcjonalnie)
ok. 100 g konfitury z róży
ok. 300 g masy marcepanowej (gotowej lub z tego przepisu)
Polewa Czekoladowa:
100 g czekolady gorzkiej
50 g masła
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Tortownice (ok. 21 cm) wykładamy pergaminem, boki smarujemy masłem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek.
Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Następnie małymi partiami wsypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia.
Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175-180 stopni. Pieczemy ok. 20-30 minut do "suchego patyczka" . Po całkowitym wystudzeniu biszkopt przekrawamy na trzy części.
Kremówkę ubijamy pod koniec dodając fix (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło).
Masę marcepanową dzielimy na trzy części (dwie mniejsze - jedną większą na pokrycie całego tortu). Każdą z porcji rozwałkowujemy na grubość ok. 3-5 mm.
Na dolny krążek ciasta wykładamy cienką warstwę konfitury z róży. Następnie wykładamy masę marcepanową (w razie potrzeby odcinamy brzegi masy marcepanowej), a na nią wykładamy 1/3 masy śmietanowej. Kładziemy środkowy biszkopt, następnie znów konfiturę, masę marcepanową, krem śmietanowy. Wszystko przykrywamy górną częścią tortu i smarujemy cienką warstwą śmietany. Całość pokrywamy rozwałkowanym marcepanem. Polewa czekoladowa:
Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z pociętym na mniejsze kawałki masłem. Gdy czekolada ulegnie roztopieniu delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji, zdejmujemy z ognia, chwilę czekamy aż troszkę przestygnie i polewamy wierzch ciasta (można na wierzchu tortu wykonać "zygzaki", stworzyć "pajęczynkę" - tak jak u mnie, lub po prostu polać cały wierzch ciasta).
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2015/04/tort-marcepanowy-z-konfitura-z-rozy.html