Wykonanie
Domowa wersja popularnego ciasta w proszku - "Kopiec Kreta".Nie należę do
grona zwolenników gotowych, sproszkowanych ciast. Nie do końca wiadomo co się w nich znajduję, a poza tym nigdy nie dorównają w smaku domowym wypiekom.Mimo powyższego, nie znam osoby, która z chęcią nie sięgnełaby po pyszny, zgrabny kawałek "Kopca Kreta".Zachęcam zatem do przygotowania domowej wersji tego ciasta, które nie odbiega smakiem od oryginału, przy czym jest proste w wykonaniu i przede wszystkim mamy gwarancje, że wiemy co jemy. Polecam.
Ciasto:4
jajka (osobno
żółtka i
białka)8 łyżek
cukru3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczeniacukier waniliowy150 g
masła3 łyżki
mleka2 czubate łyżki
kakaoMasa:600 g
śmietanki 36%2
fixy do ubijania
śmietany4 łyżki
cukru pudru50 g
czekolady gorzkiej3
bananysok z cytrynyTortownice (24 cm) wykładamy pergaminem.
Mąki przesiewamy. Oddzielamy
białka od
żółtek.Na wysokich obrotach miksera ubijamy
białka na sztywną pianę. Następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy
cukier wraz z
cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym
żółtku, po czym delikatnie wlewamy wcześniej roztopione i ostudzone
masło. Na końcu małymi partiami wsypujemy
mąkę tortową, ziemniaczaną wraz z
proszkiem do pieczenia i
kakao.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka".
Śmietankę ubijamy.
Cukier puder mieszamy wraz z
fixem, a następnie dodajemy do
śmietany - łączymy składniki.
Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do przygotowanej masy - dokładnie mieszamy.Ciasto obkrawamy naokoło, tak aby następnie za pomocą łyżki można było wydrążyć środek w kształcie przypominający miseczkę. Wydrążone ciasto kruszymy i odkładamy do osobnego naczynia.
Banany obieramy, przekrawamy wzdłuż i skrapiamy
sokiem z cytryny (dzięki temu
banany nie sczernieją . W miejsce wydrążenia pasami umieszczamy
banany.Przypinamy obręcz tortownicy i wykładamy masę w kształt "kopca". Całość posypujemy pokruszonym
ciastem, które lekko dociskamy do masy."Kopiec Kreta" powinien spędzić całą noc w lodówce.