ßßß Cookit - przepis na Tort chałwowy

Tort chałwowy

nazwa

Wykonanie

Muszę przyznać , że torty nie są moją mocną stroną , ale "zmuszona" świętem urodzinowym mojego męża postanowiłam spróbować :) No cóż, przyznaję , że ciasto samo w sobie jest pyszne. Biszkopt niezwykle delikatny i wilgotny, nie potrzebny był poncz, ale ja lekko skropiłam oba biszkopty rumem, co podkreślam nie jest konieczne. Krem chałwowy, wręcz rozpływa się w ustach, nie jest tłusty, co zdarza się w niektórych tortach. Czy mi się udało ? nie skromnie przyznam, że chyba tak , ale oceńcie sami :)
Tortownica : średnica 26 cm
Składniki :
Jasny biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
1 op. cukru waniliowego ( 8g)
3 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciemny biszkopt:
6 jajek
6 łyżek mąki tortowej
2 łyżki kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa chałwowa:
2 szkl. mleka
200 g masła
250 g chałwy
3 żółtka
1op. cukru waniliowego (16g)
2 łyżki cukru pudru
5 łyżek kwaśniej śmietany ( 12%)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
Ponadto :
tłuszcz do wysmarowania foremki
100 g sezamu
gorzka czekolada
orzechy włoskie
Sposób przygotowania
Jasny biszkopt:
Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na puszystą kremową masę. Mieszając łyżką dodawać niewielki porcje mąki z proszkiem .
Ciasto wylać do foremki o średnicy 26 cm.
Piec w temp. 180 C przez 25 minut.
Ciemny biszkopt:
Przyrządzić tak jak biszkopt jasny , tylko bez dodatku mąki ziemniaczanej a do mąki dodać należy kakao.
Masa chałwowa:
1/2 szkl. mleka roztrzepać z żółtkami i mąką.
Resztę mleka zagotować. Wlać mleko z żółtkami, zagotować.
Masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać ostudzony budyń.
Pod koniec ucierania dodać chałwę i śmietanę.
Tort chałwowy:
Ciemne ciasto przekroić wzdłuż. Pokropić rumem i wyłożyć część masy.
Na ciemny biszkopt i krem kładziemy biszkopt jasny w całości , krem i na samą górę drugą część biszkoptu ciemnego.
Na wierzchu rozsmarować pozostałą cześć kremu i ozdobić prażonym sezamem, kawałkaim czekolady i orzechami włoskimi.
Porada:
Jeśli postanowicie użyć rumu, to pamiętajcie ,aby ciasto było dobrze wystudzone , gdyż ciepłe nasiąknie i zrobi się glina .
Smacznego .
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2013/10/tort-chawowy.html