Wykonanie
Muszę przyznać , że
torty nie są moją mocną stroną , ale "zmuszona" świętem urodzinowym mojego
męża postanowiłam spróbować :) No cóż, przyznaję , że ciasto samo w sobie jest pyszne.
Biszkopt niezwykle delikatny i wilgotny, nie potrzebny był poncz, ale ja lekko
skropiłam oba
biszkopty rumem, co podkreślam nie jest konieczne. Krem
chałwowy, wręcz rozpływa się w ustach, nie jest tłusty, co zdarza się w niektórych tortach. Czy mi się udało ? nie skromnie przyznam, że chyba tak , ale oceńcie sami :)Tortownica : średnica 26 cm
Składniki :Jasny
biszkopt:4
jajka4 łyżki
cukru1 op.
cukru waniliowego ( 8g)3 łyżki
mąki tortowej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaCiemny
biszkopt:6
jajek6 łyżek
mąki tortowej2 łyżki
kakao1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa chałwowa:2 szkl.
mleka200 g
masła250 g
chałwy3
żółtka1op.
cukru waniliowego (16g)2 łyżki
cukru pudru5 łyżek kwaśniej
śmietany ( 12%)2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennejPonadto :tłuszcz do wysmarowania foremki100 g
sezamugorzka czekoladaorzechy włoskieSposób przygotowaniaJasny
biszkopt:
Jajka,
cukier i
cukier waniliowy ubić mikserem na puszystą kremową masę. Mieszając łyżką dodawać niewielki porcje
mąki z proszkiem .Ciasto wylać do foremki o średnicy 26 cm.Piec w temp. 180 C przez 25 minut.Ciemny
biszkopt:Przyrządzić tak jak
biszkopt jasny , tylko bez dodatku
mąki ziemniaczanej a do
mąki dodać należy
kakao.
Masa chałwowa:1/2 szkl.
mleka roztrzepać z
żółtkami i
mąką.Resztę
mleka zagotować. Wlać
mleko z
żółtkami, zagotować.
Masło utrzeć z
cukrem waniliowym i
cukrem pudrem. Dodać ostudzony
budyń.Pod koniec ucierania dodać
chałwę i
śmietanę.Tort
chałwowy:Ciemne ciasto przekroić wzdłuż. Pokropić
rumem i wyłożyć część masy.Na ciemny
biszkopt i krem kładziemy
biszkopt jasny w całości , krem i na samą górę drugą część
biszkoptu ciemnego.Na wierzchu rozsmarować pozostałą cześć kremu i ozdobić prażonym
sezamem, kawałkaim
czekolady i
orzechami włoskimi.Porada:Jeśli postanowicie użyć
rumu, to pamiętajcie ,aby ciasto było dobrze wystudzone , gdyż ciepłe nasiąknie i
zrobi się glina .Smacznego .