Wykonanie
Sezon na
rabarbar otwarty ! Nie chciałam piec placka
drożdżowego bo apetyt miałam na
czekoladę.Potrzebujemy:CIASTO170 gram
masłaszklanka
mlekapół szklanki
cukrucukier waniliowy1,5 szklanki
mąki4 łyżki
kakao5
żółtek1
jajo2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPIANA5
białekłyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżki
cukru pudru0,5 kg
rabarbarułyżka
masłaLUKIERpół szklanki
cukru pudru2 łyżki
mlekaRabarbar kroimy i smażymy na patelni z łyżką
masła. W garnku rozpuszczamy
masło,
mleko,
cukier,
cukier waniliowy. Wystudzamy, dodajemy
mąkę,
żółtka,
jajko,
kakao, proszek i miksujemy chwilę wszystko razem.
Białka ubijamy z
cukrem i
mąką ziemniaczaną, ale nie na sztywno. Do formy wyłożonej papierem przelewamy ciasto, na to piankę, a na to
rabarbar. Pieczemy w 180`C około 40 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu polewamy lukrem. Mniam mniam mniam. Komu ??? :)