ßßß Cookit - przepis na Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Ciasto z rabarbarem. Słodko-kwaśne. Delikatne. Kruche. Najsmaczniejsze na ciepło. Ze szklanką mleka lub z filiżanką herbaty. Lubicie? Ja lubię... Za smak, który przypomina mi dzieciństwo i... za prostotę przepisu:) Proste przepisy górą!:)
Składniki:
3 łodygi rabarbaru
50 g masła
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleka
3 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
cukier puder do posypania ciasta
Kruszonka:
50 g masła
50 g cukru
100 g mąki
(plus dodatkowa mąka i cukier do obtoczenia rabarbaru)
Masło rozpuszczamy w rondelku.
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy cukier waniliowy, proszek do pieczenia i rozpuszczone masło. Stopniowo dodajemy mąkę i mleko.
Dodajemy łyżką pianę z białek. Delikatnie mieszamy.
Rabarbar myjemy i obieramy. Kroimy na małe kawałki. Obtaczamy w mące i cukrze. Wrzucamy do ciasta. Ponownie mieszamy.
Z mąki, cukru i masła robimy kruszonkę.
Tortownicę (moja ma 26 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Posypujemy kruszonką.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 50 min.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dobr ego weekendu:)
Źródło:http://apetyty.blogspot.com/2012/05/ciasto-z-rabarbarem.html