Pyszne połączenie chrupiących orzechów, delikatnej bezy, słodkiej masy i kwaśnych powideł :)Składnikiciasto:2 szklanki mąkipół szklanki cukru pudrucukier waniliowy1 łyżka proszku do pieczenia250g masła4 żółtka3 łyżki śmietanybezy:4 białka2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka soku z cytryny lub octu winnegoszklanka cukrukrem budyniowy:1/2 litra mleka200 g masła2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej1 torebka cukru waniliowego2 jajkaopcjonalnie:1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub karmelu (400g)dodatkowo:10 dkg orzechów1 słoik kwaśnych powidełu mnie mirabelkoweSposób przygotowaniaZ podanych składników wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować na jednakowej wielkości prostokąty, posmarować równomiernie powidłami. Przełożyć do blaszek (20x35 cm), piec ok. 15 min. w temperaturze 180 st. Wyjąć i przestudzić.Białka ubić z cukrem na sztywna panię. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Rozprowadzić masę z białek na obu plackach, na warstwie powideł. Posypać posiekanymi orzechami. Piec placki ok. 15 minut.Sypkie składniki kremu rozetrzeć z rozkłóconymi jajami i rozprowadzić połową szklanki mleka. Kiedy masa będzie jednolita wlać ją na gotujące mleko i mieszać do zgęstnienie. Wystudzić. (Opcjonalnie: zimny budyń zmiksować karmelem (mleko wcześniej gotować w puszcze, aby zgęstniało).) Masło utrzeć na puch. Po łyżce dodawać budyń. Tak przygotowana masę wyłożyć na kruche ciasto i przykryć drugiem plackiem.Schłodzić w lodówce przez przynajmniej 2-3 godziny.Darmowy Hosting CBA.PL