ßßß Cookit - przepis na Łączna liczba wyświetleń

Łączna liczba wyświetleń

nazwa

Wykonanie

Pyszne połączenie chrupiących orzechów, delikatnej bezy, słodkiej masy i kwaśnych powideł :)
Składniki
ciasto:
2 szklanki mąki
pół szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
1 łyżka proszku do pieczenia
250g masła
4 żółtka
3 łyżki śmietany
bezy:
4 białka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
szklanka cukru
krem budyniowy:
1/2 litra mleka
200 g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 torebka cukru waniliowego
2 jajka
opcjonalnie:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub karmelu (400g)
dodatkowo:
10 dkg orzechów
1 słoik kwaśnych powideł
u mnie mirabelkowe
Sposób przygotowania
Z podanych składników wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować na jednakowej wielkości prostokąty, posmarować równomiernie powidłami. Przełożyć do blaszek (20x35 cm), piec ok. 15 min. w temperaturze 180 st. Wyjąć i przestudzić.
Białka ubić z cukrem na sztywna panię. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Rozprowadzić masę z białek na obu plackach, na warstwie powideł. Posypać posiekanymi orzechami. Piec placki ok. 15 minut.
Sypkie składniki kremu rozetrzeć z rozkłóconymi jajami i rozprowadzić połową szklanki mleka. Kiedy masa będzie jednolita wlać ją na gotujące mleko i mieszać do zgęstnienie. Wystudzić. (Opcjonalnie: zimny budyń zmiksować karmelem (mleko wcześniej gotować w puszcze, aby zgęstniało).) Masło utrzeć na puch. Po łyżce dodawać budyń. Tak przygotowana masę wyłożyć na kruche ciasto i przykryć drugiem plackiem.
Schłodzić w lodówce przez przynajmniej 2-3 godziny.
Darmowy Hosting CBA.PL
Źródło:http://czarrnaodkuchni.cba.pl/pychotka.htm