ßßß
Składniki:Ciasto:mąka pszenna 2 szklankiproszek do pieczenia 1,5 łyżeczkicukier waniliowy 1cukier 1/2 szklankimasło lub margaryna 200 g4 żółtkadżem np. z czarnej porzeczki ok. 280gBeza:białka 6cukier puder 1,5 szklankimąki ziemniaczanej 2 łyżkiposiekane orzechy lub migdały 1 garśćKrem:mleko 3 szklankimąka pszenna 4 łyżkimąka ziemniaczana 2 łyżkiżółtka 2cukier waniliowy 1cukier 1/2 szklankimasło 200 gWykonanie:
Przygotowanie bazy do kremu: Szklankę mleka na krem dokładnie wymieszać z mąką pszenną, ziemniaczaną, cukrem i żółtkami. Resztę mleka zagotować, wlać mleko z mąką i cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia. Wystudzić.Przygotowanie ciasta: Do mąki wsypać proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy. Dodać masło, drobno posiekać.
Następnie dodać żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Schłodzić.
W tym czasie ubić na sztywno pianę z białek z cukrem i mąką ziemniaczaną.Każdy kawałek ciasta rozwałkować na wielkość formy, posmarować dżemem.
Na to wyłożyć ubitą pianę, posypać orzechami lub migdałami.
Piec w 160° stopniach przez ok. 50 minut. Wystudzić.Przygotowanie kremu: Masło utrzeć do białości. Stopniowo dodawać wystudzoną masę budyniową. Miksować tak długo, aż powstanie gładki, puszysty krem.
Na jeden placek z bezą wyłożyć krem i przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki.Najlepiej podawać następnego dnia.