ßßß Cookit - przepis na Pani Walewska

Pani Walewska

nazwa

Wykonanie

Pani Walewska czyli inaczej pychotka to ciasto, które bardzo lubię.
Jest kruche, delikatne i wręcz rozpływające się w ustach.
Dodatek powidła śliwkowego przełamuje słodycz bezy więc ciasto nie jest zbyt słodkie i w sam raz do porannej kawy.
ciasto
500g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
200g masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
beza
6 białek
1,5 szklanki drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 słoiczek powideł śliwkowych (tutaj) lub dżemu z czarnej porzeczki
100 g dowolnych orzechów pokrojonych
masa
500 ml mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
2 łyżki cukru waniliowego (tutaj)
2 żółtka
200g masła
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i podzielić na połowę.
Jedną część ciasta rozwałkować na blaszkę (25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Przygotować bezę z połowy składników: ubić białka na sztywno z cukrem a pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
Na cieście rozsmarować cienko powidło, na to wyłożyć bezę i posypać pokrojonymi orzechami.
Ciasto piec w temp 175°C przez 40 minut.
Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
Ciasta ostudzić.
Jedną szklankę mleka odlać, rozmieszać w niej mąki i żółtka.
Pozostałe mleko zagotować razem z cukrami.
Na gotujące mleko wlać mleko z mąkami, zagotować.
Budyń przestudzić.
Masło utrzeć na puch dodając stopniowo przestudzony budyń.
Na ostudzony placek wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim plackiem.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/pani-walewska