ßßß


SKŁADNIKI:Kruche ciasto:40 dag mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia15 dag masła5 dag cukru pudru5 żółtekDo smarowania:słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub winne powidła śliwkowe10 dag pokrojonych orzechów włoskichBeza:5 białek20 dag cukru pudru1 dag mąki ziemniaczanejKrem budyniowy:400 ml mleka1 cukier waniliowy4 dag cukru2 żółtka2,5 łyżki mąki pszennej1,5 łyżki mąki ziemniaczanej25 dag masłaWYKONANIE:Ciasto:Blaszka o wymiarach (25x33 cm) wyłożona ją papierem do pieczenia.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, cukier i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część blaszki wylepić ciastem. Najlepiej piec w dwóch takich samych blaszkach ( jak nie mamy, to bezę dzielimy na dwie porcje).Ciasto smarujemy połową dżemu i posypujemy orzechami. Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. w tym czasie przygotowujemy bezę.Beza:Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania małymi porcjami dodajemy cukier puder i dalej ubijamy . Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.beże wylewamy na ciasto i pieczemy jeszcze 10-15 min. Tak samo robimy z drugim ciastem.Krem budyniowy:1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka mieszamy z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną, dodajemy do gotującego się mleka i gotujemy budyń cały czas mieszając. Studzimy..Masło ucieramy mikserem do białości, na puszysty krem, dodać ostudzony budyń i całość miksujemy..Przekładanie :Ostudzone placki przekładamy kremem budyniowym. Ciasto schłodzić w lodówce
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.