ßßß Cookit - przepis na Ciasto bezowe:

Ciasto bezowe:

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszy dzień jest dla mnie bardzo wyjątkowy, ponieważ dokładnie trzy lata temu założyłam Tasty Blog. To takie moje małe, cenne dzieło, które staram się pielęgnować. Nie ukrywam, że wielką motywację dajecie mi WY. Dziękuję Wam bardzo za wszystkie oznaki sympatii, zarówno na blogu, Facebook'u, jak w również w mailach. Za słowa krytyki (konstruktywnej) również dziękuję, bo przecież ja też cały czas uczę się zgłębiać tajniki kuchni :)
A skoro wyjątkowa okazja, to i musi być wyjątkowe ciasto. Pani Walewska, znana też jako Pychotka. Kruche ciasto, dżem z czarnej porzeczki, słodka, krucha beza, migdały, a całość przełożona kremem budyniowym. To wszystko tworzy idealną całość. Ciasto wbrew pozorom nie jest trudne, chociaż nie ukrywam, że miałam obawy przed zrobieniem go. To ciasto nie jeden raz zagości na naszym stole. Polecam.
Ciasto kruche:
500 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
6 żółtek
1/2 szklanki cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wysypujemy na stolnicę, dodajemy: cukier, masło pokrojone w drobne kawałki oraz żółtka. Wszystkie składniki najpierw zarabiamy nożem, a następnie dokładnie zagniatamy i wyrabiamy rękami, tak, żeby stało się plastyczne. Formujemy kulę. Ciasto dzielimy na 2 części, wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce.
3 białka
3/4 szklanki cukru zwykłego
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli wsypujemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i bardzo delikatnie mieszamy.
Dodatkowo:
225 g x 2 dżemu z czarnej porzeczki
60 g x 2 płatków migdałowych
Pierwszą część schłodzonego ciasta przekładamy do prostokątnej formy (25x33) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy (można rozklepać palcami). Ciasto smarujemy dżemem (225 g). A na dżem wykładamy ubitą pianę (z 3 białek). Całość posypujemy płatkami migdałowymi (60 g). Ciasto pieczemy w 175 stopniach przez 40 minut (ja piekłam na termoobiegu w temp. 155 stopni).
Upieczone ciasto wyjmujemy z formy razem z papierem do pieczenia i pozostawiamy do ostudzenia.
Pieczemy identyczne ciasto z drugiej części ciasta kruchego, piany z 3 białek, dżemu (225 g) i płatków migdałowych (60 g).
Masa budyniowia:
2 szklanki mleka (500 ml)
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
16 g cukru waniliowego
200 g miękkiego masła
Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Drugą miksujemy z żółtkami oraz mąkami. Powoli wlewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszając, zagotowujemy, aż budyń zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia.
Miękkie masło ucieramy (miksujemy). Cały czas uceirając, dodajemy po jednej łyżce zimnego budyniu, aż uzyskamy kremową masę.
Ostudzone ciasta przekładamy masą budyniową. Całość wkładamy do lodówki, na minimum 3 godziny.
Źródło: Moje Wypieki
Smacznego!
Tasty Blog na Facebook'u
Podziel się
oceń
67
34
Źródło:http://tastefully.bloog.pl/r,2013,m,5,index.html