ßßß Cookit - przepis na PANI WALEWSKA

PANI WALEWSKA

nazwa

Wykonanie

Ciasto kuszące słodyczą przełamane kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki, który nadaje ciastu niepowtarzalny smak. Z delikatną bezą posypaną płatkami migdałowymi. Nie ma w tym więc nic dziwnego że ciasto nazwano Pani Walewska, aby uwieść J Cesarza sama słodycz nie wystarczy trzeba odrobinę niepowtarzalnego charakteru J który kryje się pod pięknymi strojami.
Składniki(forma35x20 cm)
Ciasto
15 łyżek mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki śmietany 18%
3 żółtka
2 łyżeczki proszku dopieczenia
Słoik dżemu z czarnej porzeczki
Beza
5 białek (3 z ciasta + 2 z kremu)
szklanka cukru pudru
łyżeczka mąki ziemniaczanej
15 g płatków migdałowych
Krem
500 ml mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
2- 3 łyżki cukru
cukier waniliowy lub inny ulubiony aromat
250 g masła
PRZYGOTOWANIE
Ciasto
Wszystkie składniki ciasta zagnieść, rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmarować dżemem porzeczkowym .
Beza
Z białek ubić sztywną piane, pod koniec ubijania dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Sztywną pianę z białek wyłożyć na ciasto i posypać płatkami migdałowymi. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 175 C. gotowe ciasto dokładnie wystudzi a następnie przeciąć na dwie równe części.
Krem
Zagotować szklankę mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudy, chwilę podgotować. Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Na końcu ucierania gdy krem jest już gotowy można dodać; kawę , kakao, lub alkohol. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty.
Pierwszą części ciasto posmarować kremem i nakryć drugą. Wstawić do lodówki na około 3 godziny. Schłodzone ciasto zdecydowanie lepiej się porcjuje i smakuje.
Źródło:http://rarossa.blogspot.com/2014/02/pani-walewska.html