ßßß
CIASTO :2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru pudru 200 g masła4 żółtkaBEZA:4-6 białek 1,5 szklanki cukru pudru2 łyżki mąki ziemniaczanejKREM:3 szklanki mleka 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru pudru 200 g masłaDODATKOWO:-dżem porzeczkowy- orzechy włoskie
1.Ucieramy mąkę, proszek, cukier i masło.2. Dodajemy jajka i zagniatamy ciasto.3. Ciasto rozprowadzamy na blache.4. Nakładamy dżem porzeczkowy na ciasto.5. Ubijamy białka z solą i gdy zaczną zbijać się w białą masę dodajemy cukier.6. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i ubijamy gdy z odwróconej miski z białkami nic nie wyleci :)7. Tak ubite białka nakładamy na ciasto z powidłami i posypujemy orzechami włoskimi8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 °C przez około 30 minut.9. Przygotujemy krem: połowę mleka zagotowujemy, a do drugiej połowy mleka dodajemy pozostałe składniki.10. Gdy mleko się zagotuje, wlewamy nasza mieszankę i mieszamy aż budyń zgęstnieje.11. Budyń studzimy, gdy cały się wystudzi, w osobnej misce ucieramy masło i dodajemy nasz budyń :)12. Nasze ciasto przekrajamy na pół i na jedną połówke nakładamy krem i przykrywamy drugą aby beza była u góry.13. Ciasto schładzamy w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc :)