ßßß Cookit - przepis na Pawi ogon

Pawi ogon

nazwa

Wykonanie

1 Cienki biszkopt
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1/2 szklanki śmietany kwaśnej
1 jajko
1 żółtko
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
mały słoik powideł śliwkowych
15 dag mielonych orzechów
Masa budyniowa:
1/2 litry mleka
1 szklanka cukru kryształu
1 cukier waniliowy
3 jajka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
kostka masła
2 galaretki zielone
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować na wielkość blaszki. Z jednej upiec cienki placek.Pozostałe 3 rozwałkowane ciasta smarujemy powidłem,posypujemy orzechami i zwinąć 3 roladki.( powidła można wymieszać z z orzechami i dodać łyzkę mąki) Zawinąć w papier do pieczenia,ułożyć w blaszce obok siebie i upiec. Następnie upiec cienki biszkopt.
masa; Z podanych składników ugotować budyń. Gdy ostygnie utrzeć go z masłem. rozpuściś galaretki . Na kruchy placek wyłozyć połowę masy. Na masie ułożyć obok siebie 3 rolady. Między rolady wlać tężejącą galaretkę. Na to wyłożyc drugą połowę masy. Na wierzch położyć biszkopt. Można polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Proporcje na dużą blachę.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2012/04/pawi-ogon.html