ßßß
Składniki:4 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki cukru pudru1 jajko2 żółtka1 masło1 szklanka kwaśnej śmietany2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki mielonych orzechów1 słoik powideł śliwkowychKrem:3 jajka1 masło1 litr mleka1 szklanka cukru2 opakowania cukru waniliowego4 łyżki mąki pszennej4 łyżki mąki ziemniaczanej2 galaretki zieloneok. 1,5 kg winogron zielonych1 opakowanie podłużnych biszkoptów lub biszkopt z 4 jaj- ja użyłam biszkoptów okrągłychWykonanie:Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy miękkie masło, następnie jajko, żółtka i śmietanę. Zagniatamy elastyczne ciasto i schładzamy. Gotowe dzielimy na cztery części. Jedną część rozwałkowujemy na blachę i pieczemy ok 20 min w 200-220'C. pozostałe trzy części również rozwałkowujemy, każdą z nich smarujemy powidłami, posypujemy orzechami i zawijamy rolady. Rolady przekładamy do piekarnika nagrzanego do ok 220'C i pieczemy ok 20-30 min. Upieczone odstawiamy.Odlewamy szklankę mleka i mieszamy go z oboma rodzajami mąki oraz z roztrzepanymi jajkami. Resztę mleka musimy zagotować z cukrem i wlewamy do niego przygotowany wcześniej budyń jajeczny. Gotowy budyń studzimy, masło ucieramy na puch i dodajemy do niego zimny budyń.Na upieczony cały placek wykładamy połowę kremu, układamy rolady, jedna przy drugiej, wzdłuż dłuższego boku ciasta, wsypujemy pomiędzy przestrzenie rolad umyte zielone winogrona, całość zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy w chłodne miejsce, by stężała. Następnie wykładamy resztę masy, na wierzch układamy biszkopty, całość polewamy polewą i ponownie odstawiamy do stężeniaJa użyłam winogron czerwonych i dodatkowo musiałam je ,,wypestkować", ale efekt już mnie tak nie zadowolił jak poprzedni. Polecam jednak winogrona zielone i muszą być w całości. Inaczej po prostu lipa.