Wykonanie
Ciasto 3 Bit to jedno z popularniejszych wypieków w
sieci. Szczerze
powiem, że prócz występujących w cieście
herbatników nie dostrzegam zbyt wielu podobieństw do znanego batonika o tej samej nazwie. Tam
mleczna masa pokrywa
herbatnik, a wszystko polane jest
mleczną czekoladą - i tyle... Natomiast przeglądając wiele przepisów zaobserwowałam, że w "cieście 3 Bit" mają znaleźć się trzy masy: śmietanowa, budyniowa i krówkowa.
Ciasto mimo mojego uprzedzenia do "modnych wypieków" wyszło REWELACYJNE i niezwykle pozytywnie mnie zaskoczyło. Każda z mas jest delikatna, puszysta, a całość tworzy przepyszne połączenie, któremu ciężko się oprzeć. Jednym z większych atutów tego ciasto jest to, że nie trzeba go piec. Polecam.Masa Krówkowa:1/2 szklanki (125 ml) mocno schłodzonej
śmietanki kremówki 30%250 g masy kajmakowejfix do
śmietanyMasa Budyniowa:500 ml
mleka1/3 szklanki
cukrucukier waniliowybudyń waniliowyłyżka
mąki ziemniaczanejżółtko125 g
masłaMasa Śmietanowa:400 ml mocno schłodzonej
kremówki 30%2
fixy do ubijania
śmietany2-3 łyżki
cukru pudruPolewa Czekoladowa:100 g
czekolady mlecznej (lub 50 g gorzkiej i 50 g
mlecznej)50 g
masłaok. 300-350 g
herbatników (miękkich, jeden - 5 g)Masa Budyniowa:Do miski odlać ok. pół szklanki
mleka i dodać
budyń oraz
mąkę ziemniaczaną - dokładnie wymieszać. Resztę
mleka zagotować wraz z
cukrami i dodać rozrobiony
budyń. Ciągle mieszając gotować do zgęstnienia masy - ostudzić.
Masło zmiksować wraz z
żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodawać po łyżce budyniu.
Masa Krówkowa:
Śmietankę ubijamy pod koniec dodając partiami (po jednej łyżce) masę
krówkową oraz fix.Masa Śmietanowa:Kremówkę ubijamy pod koniec dodając
cukier puder wymieszany z
fixem.
Blaszkę 20 x 30 cm wyścielamy pergaminem, a następnie jej dno wykładamy
herbatnikami. Kolejność warstw powinna być następująca: masa krówkowa,
herbatniki, masa budyniowa,
herbatniki, masa śmietanowa,
herbatniki.Ważne: Aby uniknąć "zapadnięcia się ciasta" po dodaniu każdej z mas ciasto powinno spędzić kilkanaście (lub więcej) minut w lodówce.
Polewa Czekoladowa:Połamaną
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej wraz z pociętym na mniejsze kawałki
masłem. Gdy
czekolada ulegnie roztopieniu delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji, zdejmujemy z ognia, chwilę czekamy aż lekko przestygnie i polewamy wierzch ciasta."3 Bit" powinien spędzić minimum 3-4 h w lodówce, aby
herbatniki zdążyły zmięknąć.