Wykonanie
Ciasto "3bit" czyli 3 warstwy
herbatników przełożone masą
krówkową i budyniową. Całość pokryta jest
bitą śmietaną posypaną startą
czekoladą. Ciasto najlepiej zrobić 1-2 dni wcześniej, wówczas
herbatniki zmiękną, połączą się z masami i ciasto nabierze idealnego smaku.Składniki:1 puszka masy krówkowej (500g)około 500 g
herbatników400-500 ml
śmietanki 30-36%2 opakowania
śmietan-fix50-100 g
czekolady mlecznej lub gorzkiej
cukier puder (opcjonalnie do
śmietany)Masa budyniowa:500 ml
mleka2/3 szklanki
cukru (130g)2
żółtka3 łyżki
mąki ziemniaczanej (40-45g)3 łyżki
mąki pszennej (40-45g)3/4 kostki miękkiego
masła (180g)Przygotowanie masy budyniowej: 1 i 1/2 szklanki
mleka zagotowujemy z
cukrem. Pozostałe
mleko mieszamy dokładnie z
żółtkami oraz
mąkami i powoli wlewamy do gotującego się
mleka. Gotujemy około 2 minuty na małym ogniu, cały czas dokładnie mieszając, żeby nie powstały grudki. Zestawiamy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Miękkie
masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Cały czas miksując, dodajemy po jednej łyżce zimnego budyniu.Dno prostokątnej formy (36x24) wykładamy jedną warstwą
herbatników. Na herbatnikach rozsmarowujemy masę
krówkową (można wcześniej włożyć puszkę masy do gotującej się
wody na kilka minut, wówczas masa krówkowa będzie lepiej się rozsmarowywała). Na masę
krówkową wykładamy drugą warstwę
herbatników, na którą kładziemy masę budyniową. Całość przykrywamy trzecią warstwą
herbatników.Zimną
śmietanę ubijamy ze
śmietan-fix. Można dodać
cukier puder w/g uznania. Ubitą
śmietanę wykładamy na trzecią warstwę
herbatników. Całość posypujemy startą
czekoladą.Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.Źródło: Domowe WypiekiSmacznego!Tasty Blog na Facebook'u