Wykonanie
Jako, że kupiłam
mleko skondensowane o mniejszej gramaturze musiałam zmniejszyć ilość składników. Na dole strony jest podana ilość składników dla
mleka skondensowanego o wadze 500g.Składniki:1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa masa krówkowa (397g),57 sztuk
herbatników ,300ml słodkiej
śmietany 30% lub 36%,1 opakowanie
śmietan-fix (ja pominęłam)kilka kostek
czekolady (dowolna).Masa budyniowa:1 i 1/2 szkl.
mleka,85g
cukru,1
żółtko,30g
mąki ziemniaczanej,30g
mąki pszennej (ja użyłam tortowej),120g miękkiego
masła.Przygotowanie:1.
Mleko skondensowane gotować trzy godziny na małym ogniu, pilnując by cała puszka była przykryta
wodą. Można również skorzystać z drugiej opcji, jeżeli chcemy zaoszczędzić na czasie :
mleko skondensowane wlać do garnuszka i gotować ok.15-20minut, na małym ogniu, cały czas mieszając, gdyż szybko się przypala. Ja swoje ciasto zrobiłam korzystając z tej drugiej opcji.Jeżeli kupiona jest gotowa masa krówkowa, należy zacząć od przygotowania masy budyniowej.2. Masa budyniowa: Szklankę
mleka (250ml) zagotować z
cukrem.
Żółtko,
mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać z pozostałym
mlekiem. Dodać do gotującego się
mleka, cały czas intensywnie mieszając. Gdy masa
zrobi się gęsta odstawić do ostygnięcia. Najlepiej przykryć woreczkiem by na wierzchu nie zrobił się kożuch.
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Nie przestając miksować dodawać łyżka po łyżce
budyń.3. Przygotować formę(wymiary ok.23x24cm). Wyłożyć pierwszą warstwę
herbatników (19sztuk).
Herbatniki posmarować ciepłą masą powstałą z ugotowanego
mleka skondensowanego ( gotową masę
krówkową należy kilka minut gotować - w puszce, tak by
woda ją całą przykryła). Wyłożyć drugą warstwę
herbatników, posmarować masą budyniową. Wyłożyć trzecią, już ostatnią warstwę
herbatników i posmarować je ubitą
śmietaną (
śmietanę ubić ze
śmietan fix). Wierzch ciasta posypać startą
czekoladą. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 12h.Składniki na większą porcję (forma o wym.35x24cm):1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa masa krówkowa (500g),75 sztuk
herbatników (25sztuk na jedną warstwę) ,400-500ml słodkiej
śmietany 30% lub 36%,2 opakowani
śmietan-fix (ja pominęłam)kilka kostek
czekolady (dowolna).Masa budyniowa:2 szkl.
mleka,2/3szkl.
cukru (ok.130g),2
żółtka,40-45g
mąki ziemniaczanej,40-45g
mąki pszennej (ja użyłam tortowej),180g miękkiego
masła.Smacznego!!!