Wykonanie
Na zeszły weekend postanowiłam przygotować ciasto bez pieczenia. Miałam jeszcze trochę advokaata przywiezionego po Świętach i szukałam spożytkowania go w jakimś ciekawym przepisie. Na durszlaku wypatrzyłam właśnie ten przepis na blogu Domowych Wypieków. Ze smakiem tego placka
dziwna sprawa bo na drugi dzień kiedy go
jadłam ( musi posiedzieć w lodówce co najmniej 12 godz. żeby zmiękł ) stwierdziłam, że jest dość słodki natomiast na trzeci dzień był już taki akurat nie tak bardzo słodki jak dnia poprzedniego. To na pewno efekt " przegryzienia " się składników :) Po za tym wyczuwalny delikatny smak advokaata, pychotka :) Oczywiście można zrobić go w wersji bezalkoholowej :)
Składniki :2 i 1/2 szklanki
mleka3
żółtka1 szklanka
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego2 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej300 g
masła250 g
kokosu ( dałam troszkę mniej ) + do posypania z góry, na wierzchu mogą być
płatki migdałów ( ja użyłam podprażonych na patelnii
płatków migdałowych )1 szklanka advocaataok. 500 g
herbatników ( 64 sztuk )Z całej ilości
mleka odlewamy 1/2 szklanki, resztę zagotowujemy z
cukrem i
cukrem waniliowym. Odlane 1/2 szklanki
mleka mieszamy z
żółtkami,
mąką pszenną i
maką ziemniaczaną. Mieszaninę dodajemy do gotującego się
mleka cały czas mieszając aż powstanie masa o konsystencji budyniu.
Budyń pozostawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy za pomocą miksera. Cały czas miksując dodajemy porcjami ostygnięty
budyń, następnie małymi porcjami wlewamy advocaata. Dobrze łączymy składniki razem. Do tak powstałej masy dodajemy
kokos i mieszamy ale już nie mikserem, najlepiej łyżką lub
łopatką.Na blasze lub desce układamy pierwszą warstwę
herbatników 4x4. Na nie nakładamy 1/4 masy, rozsmarowujemy równomiernie i na wierzch układamy kolejną warstwę
herbatników. Następnie znowu nakładamy masę, równamy i znowu
herbatniki. Robimy tak do wyczerpania skałdników. Powinny wyjść 4 warstwy z czego ostatnią na górze ma być masa budyniowa. Na wierzchu posypujemy
kokosem lub
płatkami migdałowymi.Wstawiamy dolodówki na co najmniej 12 godzin.Smacznego :)