Wykonanie
Czytając przepis myślałam, że ciasto będzie dość słodkie ale na szczęście moje obawy zostały rozwiane po pierwszym kęsie. Pani Walewska mimo dodania
marmolady śliwkowej i
bezy przy wykończeniu okazała się idealna pod względem słodkości ale i samo ciasto jest godne polecenia. Jedno z najsmaczniejszych ciast na zimno jakie do tej
pory robiłam i
jadłam. Podwójna porcja znikła w mgnieniu oka. Przepis z bloga Zjem to .
Składniki na masę :2
żółtka2 szklanki
mleka3 łyżki
cukru3 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej200 g
masła w temp. pokojowej16 g
cukru waniliowegoPonad to :paczka
herbatników ( 180 g )1/2 słoiczka
powideł śliwkowychgarść
płatków migdałowychok 10 sztuk małych bez
Żółtka ucieramy z
cukrem. Następnie dolewamy szklankę
mleka i dodajemy
mąki, miksujemy aż całość będzie jednolita i gładka.Drugą szklankę
mleka zagotowujemy z
cukrem waniliowym. Kiedy zacznie się gotować wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę i mieszamy energicznie do momentu aż masa się zagotuje i zgęstnieje do konsystencji budyniu. Zestawiamy z ognia, przykrywamy folią spożywczą tak aby dotykała wierzchu budyniu i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy aż będzie białe i puszyste. Stopniowo dodajemy zimny
budyń cały czas mieszając. Gotową masę budyniową odstawiamy.Na dno blaszki o wymiarach ok 24x17 cm układamy warstwę
herbatników.
Herbatniki lekko smarujemy powidłami śliwkowymi.Z masy budyniowej odkładamy 3 łyżki. Następnie resztę dzielimy na pół. Pierwszą warstwę wykładamy na
herbatniki posmarowane powidłami. Kolejno na
masie układamy kolejną warstwę
herbatników, które smarujemy cienko powidłami. Na to rozsmarowujemy drugą porcję budyniu. Na wierzchu układamy ostatnią warstwę
herbatników a wierzch smarujemy odłożonymi wcześniej 3 łyżkami masy budyniowej. Ciasto wstawiamy na kilka godzin a najlepiej na noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy pokruszonymi
bezami i podprażonymi na suchej patelni
płatkami migdałowymi.Smacznego :)