ßßß Cookit - przepis na Pani Walewska bez pieczenia

Pani Walewska bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Czytając przepis myślałam, że ciasto będzie dość słodkie ale na szczęście moje obawy zostały rozwiane po pierwszym kęsie. Pani Walewska mimo dodania marmolady śliwkowej i bezy przy wykończeniu okazała się idealna pod względem słodkości ale i samo ciasto jest godne polecenia. Jedno z najsmaczniejszych ciast na zimno jakie do tej pory robiłam i jadłam. Podwójna porcja znikła w mgnieniu oka. Przepis z bloga Zjem to .
Składniki na masę :
2 żółtka
2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła w temp. pokojowej
16 g cukru waniliowego
Ponad to :
paczka herbatników ( 180 g )
1/2 słoiczka powideł śliwkowych
garść płatków migdałowych
ok 10 sztuk małych bez
Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dolewamy szklankę mleka i dodajemy mąki, miksujemy aż całość będzie jednolita i gładka.
Drugą szklankę mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. Kiedy zacznie się gotować wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę i mieszamy energicznie do momentu aż masa się zagotuje i zgęstnieje do konsystencji budyniu. Zestawiamy z ognia, przykrywamy folią spożywczą tak aby dotykała wierzchu budyniu i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy aż będzie białe i puszyste. Stopniowo dodajemy zimny budyń cały czas mieszając. Gotową masę budyniową odstawiamy.
Na dno blaszki o wymiarach ok 24x17 cm układamy warstwę herbatników. Herbatniki lekko smarujemy powidłami śliwkowymi.
Z masy budyniowej odkładamy 3 łyżki. Następnie resztę dzielimy na pół. Pierwszą warstwę wykładamy na herbatniki posmarowane powidłami. Kolejno na masie układamy kolejną warstwę herbatników, które smarujemy cienko powidłami. Na to rozsmarowujemy drugą porcję budyniu. Na wierzchu układamy ostatnią warstwę herbatników a wierzch smarujemy odłożonymi wcześniej 3 łyżkami masy budyniowej. Ciasto wstawiamy na kilka godzin a najlepiej na noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy pokruszonymi bezami i podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/08/Pani-Walewska-bez-pieczenia.html