Wykonanie
Ciasto to zamieszczone jest na portalu "Polska gotuje" przez autorkę swibek . Gdy tylko je zobaczyłam wiedziałam że będzie pyszne! Z mojej strony malutka modyfikacja, dodałam
płatki migdałów. Zachęcam do zrobienia - uwaga..... uzależnia:)
Składniki:
mleko 3.2% - 1/2 litra
masło - 200 gram
żółtka - 2 sztuki
cukier waniliowy - 1 opakowania
maka pszenna - 2 łyżki
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
wiórki kokosowe - 1 opakowanie(w moim przypadku 200 gram)duża paczka
herbatników "
Petit Beurre" - 2 opakowania
płatki migdałów - 100 gram3/4 szklanki
cukru* plus około pól szklanki
wiórków kokosowych do obsypania wierzchu;)
Wykonanie:Pół szklanki
cukru (z tych 3/4) ucieramy z
żółtkami,dodajemy
cukier waniliowy, 1/2 szklanki
mleka (z pól litra)
mąkę pszenną i
mąkę ziemniaczaną, wszystko razem miksujemy.
Mleko, które nam pozostało zagotowujemy z pozostałym
cukrem i na gotujące się
mleko wlewamy masę jajeczną którą przygotowaliśmy wcześniej. Ciągle mieszając, gotujemy do momentu uzyskania gęstej masy - jak
budyń.W przepisie u swibek jest napisane " Miękkie
masło ucieramy na puszystą masę, następnie wciąż ucierając stopniowo dodajemy ostudzony
budyń " . Zrobiłam odwrotnie, do masy budyniowej dodawałam po kawałku miękkie
masło - ciągle miksując, następnie dodałam
wiórki kokosowe, mieszając już drewnianą łyżką.Na średniej wielkości blaszce (24x30) układamy Petitki, przykrywamy 1/3 kremu, znowu petitki, krem i tutaj rozsypałam po całej powierzchni
płatki migdałów, petitki i krem. Wierzch obsypałam wiórkami kokosowymi. Wstawić ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.
Herbatniki zmiękną, i wszystko się przegryzie. Pozostaje tylko... wcinać.Smacznego!