ßßß Cookit - przepis na Kokos, migdałowe płatki, całe migdały

Kokos, migdałowe płatki, całe migdały

nazwa

Wykonanie

Jak już kiedyś wspominałam, mam wielką (by nie powiedzieć ogromną :) słabość do słodyczy zwanych Rafaello. Tym razem postanowiłam zrobić ciasto o tej dźwięcznej nazwie. Poza nazwą, smak kremu jest bardzo podobny do tego we wnętrzu pralinek. Ciasto polecam zwłaszcza tym, którzy lubią ciasta bez pieczenia, no i oczywiście wszystkim fanom Rafaello. By ciasto było bardziej autentyczne, udekorowałam je migdałami bez skórki i płatkami migdałowymi :)
Składniki:
400g herbatników (np. 8 opakowań po 50g, w każdym 10 herbatników, czyli 80 sztuk herbatników)
200g kokosu
300g masła 82%
2 łyżeczki cukru waniliowego
Krem budyniowy:
1250 ml mleka 3,2%
5 płaskich łyżek mąki pszennej
5 mocno czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
4 żółtka
1 1/3 szklanki cukru
Do dekoracji:
Litr mleka zagotowujemy. W 250ml mleka mieszamy żółtka z obiema mąkami, by nie było grudek. Jeśli ciężko jest się pozbyć grudek, najlepiej przelać zawiesinę przez sito. Do gotującego się mleka wsypujemy cukier, mieszamy by się rozpuścił, a następnie wlewamy mieszaninę z obu mąk. Budyń dobrze mieszamy, aż się zagotuje. Gotowy budyń pozostawiamy do przestygnięcia. Jeśli gotował się w garnku z grubym dnem najlepiej przelać go do innego naczynia, by szybciej przestygł.
Miękkie masło miksujemy z cukrem waniliowym na puszystą masę, stale miksując dodajemy stopniowo zimny budyń. Gdy masa będzie jednolita i bez grudek, dodajemy kokos i dobrze mieszamy.
Ciasto można zrobić w blaszce lub na dużej desce. Plusem dla blaszki jest to, że nie trzeba się bawić w wyrównanie brzegów. Średnią blaszkę (około 23x34cm) lub deskę wykładamy pergaminem, a następnie układamy warstwę herbatników. Na mojej średniej blaszce wychodziło około 26 herbatników na jedną warstwę (odpowiednio przyciętych i dołamanych) Herbatniki przekładamy kremem budyniowym. Pierwsze dwie warstwy niezbyt dużą ilością kremu, większość pozostawiamy na wierzch ciasta (większą połowę na dwie pierwsze warstwy, mniejszą na wierzch ciasta).
Wierzch ciasta dekorujemy według uznania.
W wersji najszybszej wystarczy posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów.
W wersji rozszerzonej można:
- płatki migdałowe lub wiórki kokosowe wrzucić na rozgrzaną patelnie i je lekko zrumienić (pamiętając o mieszaniu), po czym przesypać na talerz, pozostawić do przestygnięcia i zimnymi posypać ciasto. Podpieczone migdały i kokos mają bardziej intensywny smak,
- całe migdały można obrać ze skórki, w tym celu należy je wrzucić do garnka z wrzątkiem, zagotować i zostawić na kilka minut. Następnie wodę odlewamy i zdejmujemy migdałowe skórki. Przed ułożeniem na cieście migdały najlepiej pozostawić na chwilę, by przeschły. Można ułożyć na papierowym ręczniku.
Gotowe udekorowane ciasto delikatnie przykrywamy folią lub pergaminem, tak by krem się nie przykleił (można sobie pomóc wbijając wykałaczki, jeśli jest taka potrzeba :) Ciasto wkładamy do lodówki, by stężało. Najlepiej przechowywać je cały czas w lodówce, dzięki czemu dłużej utrzyma świeżość, zwłaszcza w ciepłe dni.
Ciasto robione w blaszce najlepiej po kilku godzinach z niej wyjąć, by ciasto nie przyjęło zapachu blachy. Ciasto pozostawiamy na desce lub czymś sztywnym, przykryte.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2014/10/rafaello-z-kremem-budyniowym-na.html