Wykonanie
Puszysty krem wykorzystywany przeważnie do karpatki świetnie też wygląda i smakuje w babeczkach, lub deserach. Idealny do dekorowania
tortów.
Składniki500ml
mleka3 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej2
żółtka2- 3 łyżki
cukrucukier waniliowy lub inny ulubiony aromat*250 g
masłaWykonanieZagotować szklankę
mleka, pozostałą części
mleka dokładnie wymieszać
żółtkami, obiema
mąkami, oraz
cukrem i
cukrem waniliowym. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące
mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudy, chwilę podgotować.
Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty
budyń. Na końcu ucierania gdy krem jest już gotowy można dodać;
kawę ,
kakao, lub
alkohol. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty.*
masło jak i
budyni powinny być w temperaturze pokojowej wtedy na pewno krem się nie zważy