ßßß
Puszysty krem wykorzystywany przeważnie do karpatki świetnie też wygląda i smakuje w babeczkach, lub deserach. Idealny do dekorowania tortów.
Składniki500ml mleka3 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej2 żółtka2- 3 łyżki cukrucukier waniliowy lub inny ulubiony aromat*250 g masłaWykonanieZagotować szklankę mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudy, chwilę podgotować. Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia.Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Na końcu ucierania gdy krem jest już gotowy można dodać; kawę , kakao, lub alkohol. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty.*masło jak i budyni powinny być w temperaturze pokojowej wtedy na pewno krem się nie zważy