ßßß
Składniki:800 ml mleka200 ml (kubeczek) śmietanki 30%4 łyżki cukru (lub mniej)cukier waniliowy4 łyżki mąki pszennejew. łyżka mąki ziemniaczanej4 żóltka2 łyżeczki masłaWykonanie:W garnku mieszamy żółtka, mąkę pszenną, cukier i cukier waniliowy. bArdzo bardzo dokładnie trzeba to zrobić. Następnie dodajemy śmietanę i znów bardzo dokładnie mieszamy. I teraz czas na mleko - wlewać trzeba powoli i dobrze dobrze mieszać. Bo jak powstaną grudy, to albo się pogodzimy z grudkowatym budyniem, albo trzeba bezie trzepaczką rozrabiać.. .Podgrzewamy, dodajemy masło. Trzeba doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować - aż będzie gęsty i nie bedzie po nim czuć mąki.
Ja sobie z boczku rozrobiłam jeszcze łyżkę mąki ziemniaczanej w 3 łyżkach zimnej wody i jeszcze do masy dolałam - jak stwierdziłam, ze jednak jest zbyt płynna.Podobno jest dobry na zimno. Ja nie doczekałam tego stanu. Mogę tylko powiedzieć, że był obłędnie pyszny na ciepło :)
Wydrukuj przepis