Wykonanie
Małe, figlarne
ciasteczka z
owocami; kruche ciasto, budyniowy krem i
figi czyli prosto i smacznie kolejny raz :)
ciasto:120 g
mąki pszennej100 g
mąki ziemniaczanej1/2 opakowania
cukru waniliowego150 g zimnego
masła40 g
cukru3
żółtkamasa budyniowa:500 ml
mleka30 g
mąki ziemniaczanej90 g
cukru3
żółtka1 łyżka
żelatynydodatkowo:kilka świeżych figwykonanie:W misce połączyć
mąkę pszenną, ziemniaczaną,
cukier,
cukier waniliowy i
masło tak aby powstała kruszonka. Na koniec dodać
żółtka i szybko zagnieść (ciasto im dłużej wyrabiane, tym twardsze po upieczeniu). Wstawić do lodówki na\ ok. 30 minut. Foremki do tartaletek natłuścić
masłem i wyłożyć schłodzonym
ciastem. Ponownie wstawić do lodówki na ok 30 minut. Piekarnik nagrzać do 170 ° C wstawić foremki z
ciastem i piec ok. 20 minut do złotego koloru.W tym czasie przygotować
budyń.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z
cukrem, dodać
żółtka, 400 ml
mleka i połączyć. Całość podgrzewać cały czas mieszając. W pozostałych 100 ml
mleka rozpuścić
żelatynę i dodać do masy budyniowej, nadal mieszając. Masę zagotować, aż zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia i ostudzić. Na wystudzone tartaletki kłaść po ok. 1 łyżce kremu budyniowego.
Figi pokroić w plastry i układać na kremie.* według tego przepisu można wykonać też jedną dużą tartę z
figami.Smacznego! :)