Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na babeczki z kremem. Przepis na kruche babeczki znalazłam na blogu Moje kuchcikowo, a krem wykonałam według własnego przepisu.
Składniki:Babeczki:2 szklanki
mąki pszennej2
żółtka200 g schłodzonego
masła1/2 szklanki drobnego
cukru1
cukier waniliowyszczypta
soliKrem:1/2 l
mleka200 g
masła3/4 szklanki
cukru2 kopiaste łyżki
mąki pszennej2 kopiaste łyżki
mąki ziemniaczanejSposób przygotowania:1.
Masło siekamy z
mąką i
cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i energicznie zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i schładzamy.2. Kawałkami ciasta wylepiamy foremki. Pieczemy w 180 t. C do ładnego zrumienienia.3. Robimy krem: połowę
mleka zagotowujemy z
cukrem, pozostałą część mieszamy z
mąkami i wlewamy na gotujące się
mleko. Cały czas mieszamy, aż całość zgęstnieje. Schładzamy.4.
Masło w temperaturze pokojowej miksujemy, dodajemy partiami wystudzony
budyń. Wszystko dokładnie miksujemy.5. Krem przekładamy do rękawa lub szprycy i wyciskamy na kruche babeczki.6. Gotowe babeczki można dodatkowo udekorować wedle uznania.Smacznego!!!