Wykonanie
Dziś mam dla Was przepis na ciasto Rafaello czyli pyszny
kokosowy deser na zimno . Moją ulubioną wersję ciasta Rafaello bez pieczenia przygotowuję na herbatnikach .Składniki:7 opakowań
herbatników2 1/2 szklanki
mleka3
żółtka2 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej1
cukier waniliowy1 szklanka
cukru30 dkg
masła25 dkg wiórek
kokosowych25 ml
spirytusuDo 1/2 szklanki
mleka dodajemy
żółtka,
mąkę pszenną i ziemniaczaną, a następnie roztrzepujemy. 2 szklanki
mleka gotujemy z
cukrem, podczas wrzenia dodajemy wcześniej przygotowane
mleko z
mąką i
żółtkami. Ciągle mieszamy i gotujemy aż otrzymamy
budyń. Mało ucieramy mikserem, dodając stopniowo po 1 łyżce schłodzonego budyniu. Pod koniec dodajemy
wiórki kokosowe i
spirytus.W formie wykładamy papier do pieczenia, na nim rozkładamy warstwę
herbatników, następnie wykładamy masę budyniową, kolejną warstwę
herbatników, masy,
herbatników, masy i znowu
herbatników. Na wierzch wykładamy krem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia. Ciasto Rafaello podajemy na zimno.