ßßß Cookit - przepis na Rafaello bez pieczenia na herbatnikach

Rafaello bez pieczenia na herbatnikach

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla Was przepis na ciasto Rafaello czyli pyszny kokosowy deser na zimno . Moją ulubioną wersję ciasta Rafaello bez pieczenia przygotowuję na herbatnikach .
Składniki:
7 opakowań herbatników
2 1/2 szklanki mleka
3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
30 dkg masła
25 dkg wiórek kokosowych
25 ml spirytusu
Do 1/2 szklanki mleka dodajemy żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, a następnie roztrzepujemy. 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem, podczas wrzenia dodajemy wcześniej przygotowane mleko z mąką i żółtkami. Ciągle mieszamy i gotujemy aż otrzymamy budyń. Mało ucieramy mikserem, dodając stopniowo po 1 łyżce schłodzonego budyniu. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe i spirytus.
W formie wykładamy papier do pieczenia, na nim rozkładamy warstwę herbatników, następnie wykładamy masę budyniową, kolejną warstwę herbatników, masy, herbatników, masy i znowu herbatników. Na wierzch wykładamy krem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia. Ciasto Rafaello podajemy na zimno.
Źródło:http://kulinarne-abc.blogspot.com/2013/03/rafaello-bez-pieczenia-na-herbatnikach.html