Wykonanie
To warstwy
herbatników przełożone kremem gotowanym a wykończone warstwą
mascarpone z dodatkiem nutelli . Wbrew pozorom nie jest za słodkie a wręcz idealnie wyważona
słodycz. Sprawdzi się zarówno na Święta jak i bez okazji. Przepis z bloga Zjem to .
Składniki na masę :6
żółtek2 szklanki
mleka1 szklanka
śmietany kremówki150 g
cukruopakowanie
cukru waniliowego ( 16 g )1 pełna łyżka
maki pszennej3 pełne łyżki
mąki ziemniaczanej200 g
masła w temp. pokojowejPonad to :duże opakowanie
herbatników250 g
serka mascarpone2-3 łyżki nutelli
Żółtka, obie
mąki i pół szklanki
mleka dobrze wymieszać tak aby nie było grudek.Pozostałe
mleko zagotowujemy z
cukrami. Następnie dodajemy
śmietankę i ponownie zagotowujemy. Kolejno wlewamy wcześniej przygotowane
żółtka z
mąkami i energicznie mieszamy. Całość ma się zagotować i zgęstnieć do konsystencji budyniu. Gotowy zestawiamy z ognia. Wierzch przykrywamy folią spożywczą tak aby dotykała wierzchu. Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na białą, puszystą masę. Stopniowo dodajemy ostudzony
budyń. Miksujemy aż całosć będzie jednolita i gładka. Odstawiamy.Na dno blachy o wymiarach ok 20x30 cm wykładamy warstwę
herbatników. Wcześniej blaszkę można wyłożyć papierem do pieczenia lub folia aluminiową. Na wierzch
herbatników wykładamy połowę kremu budyniowego. Na to kolejna warstwa
herbatników i druga warstwa kremu. Na górze układamy ostatnią warstwę
herbatników.
Serek mascarpone mieszamy z nutellą. Rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Całość można posypać delikatnie słodkim
kakao lub startą
czekoladą. Ciasto wstawiamy na noc do lodowki.Smacznego :)