ßßß Cookit - przepis na Ostatnią warstwę stanowi mascarpone z Nutellą.

Ostatnią warstwę stanowi mascarpone z Nutellą.

nazwa

Wykonanie

Choć dookoła roi się od przepisów na wyśmienite pączki, na moim blogu takiego nie będzie, z prozaicznego powodu - nie lubię pączków.
Może to jakieś wynaturzenie, ale zawsze gdy mam alternatywę kremówka-pączek, wybiorę to pierwsze.
Tak już mam i koniec, ale tradycję tłustoczwartkową jak najbardziej zachowuję.
Jutro będą u mnie faworki.
Składniki:
masa
6 żółtek (białka można zamrozić i wykorzystać kiedy indziej np. do bezy)
2 szklanki mleka
1 szklanka śmietany kremówki
150g cukru
cukier waniliowy
1 pełna łyżka mąki pszennej
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
200g masła w temp. pokojowej
ponadto
duże opakowanie herbatników
250g serka mascarpone
2-3 łyżki nutelli
Wykonanie:
Żółtka, obie mąki i pól szklanki mleka dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Teraz dodać wcześniej przygotowane żółtka z mąkami. Wszystko energicznie mieszać i zagotować. Ma powstać aksamitny budyń.
Masło miksujemy do białości i stopniowo dodajemy wystudzony już budyń.
Blaszkę wykładamy folią aluminiową bądź papierem do pieczenia. Na dnie układamy ściśle herbatniki. Wykładamy połowę kremu. Teraz układamy kolejną warstwę ciastek , a na nie resztę masy. Znów układamy warstwę herbatnikową. Na koniec smarujemy masą nutellową, która powstaje z wymieszania mascarpone z nutellą.
Całość posypujemy startą czekoladą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na cały dzień.
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2013/02/Kostka-krolowej-nie-lubie-paczkow.html