Wykonanie
Choć dookoła roi się od przepisów na wyśmienite pączki, na moim blogu takiego nie będzie, z prozaicznego powodu - nie lubię pączków.Może to jakieś wynaturzenie, ale zawsze gdy mam alternatywę kremówka-pączek, wybiorę to pierwsze.Tak już mam i koniec, ale tradycję tłustoczwartkową jak najbardziej zachowuję.Jutro będą u mnie
faworki.
Składniki:masa6
żółtek (
białka można zamrozić i wykorzystać kiedy indziej np. do
bezy)2 szklanki
mleka1 szklanka
śmietany kremówki150g
cukrucukier waniliowy1 pełna łyżka
mąki pszennej3 pełne łyżki
mąki ziemniaczanej200g
masła w temp. pokojowejponadtoduże opakowanie
herbatników250g
serka mascarpone2-3 łyżki nutelli
Wykonanie:
Żółtka, obie
mąki i pól szklanki
mleka dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Pozostałe
mleko zagotować z
cukrem i
cukrem waniliowym. Dodać
śmietanę, wymieszać i zagotować. Teraz dodać wcześniej przygotowane
żółtka z
mąkami. Wszystko energicznie mieszać i zagotować. Ma powstać aksamitny
budyń.
Masło miksujemy do białości i stopniowo dodajemy wystudzony już
budyń.Blaszkę wykładamy folią aluminiową bądź papierem do pieczenia. Na dnie układamy ściśle
herbatniki. Wykładamy połowę kremu. Teraz układamy kolejną warstwę
ciastek , a na nie resztę masy. Znów układamy warstwę
herbatnikową. Na koniec smarujemy masą nutellową, która powstaje z wymieszania
mascarpone z nutellą.Całość posypujemy startą
czekoladą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na cały dzień.