Wykonanie
Biała princessa to jeden z moich ulubionych (obok białych michałków) sklepowych
słodyczy. Lubię
kokosowy smak i
białą czekoladę (choć tu jej nie użyłam). Jednak kiedy robiłam to ciasto, nie spodziewałam się, że przebije oryginał. Ciasto jest znacznie smaczniejsze, jest puszyste i miękkie a nie twarde jak przy kupnym
wafelku. Muszę przyznać, że to ciasto, zapewne stanie się
hitem w mojej rodzinie, bo już kilka
razy musiałam spisać przepis zanim oficjalnie pokazał się na blogu. Jestem więcej niż pewna, że przypadnie Wam do gustu. To jest propozycja, którą postawiłabym obok białego maxi kinga na tej samej półce, powiedziałabym, że to ten sam zniewalający smakiem gatunek ciasta bez pieczenia (które zresztą zawsze się udaje).Składniki (tradycyjna prostokątna blaszka):dobre jakościowo słodkie
herbatniki, na 3 lub 4 warstwy ( ja zrobiłam 3). Na jedną warstwę wchodzi około 24-28
herbatników.300 g wiórek
kokosowych1 szklanka
mleka pełnego
mleka3 łyżki
cukru1 kostka
masła 250 g - temperatura pokojowaNa gotowaną masę do kremu:3 szklanki pełnego
mlekapół szklanki
cukru3 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanejWykonanie:W pierwszej kolejności ugotować masę pod krem, musi ona ostygnąć.W rondlu wstawić dwie szklanki
wody z
cukrem. W drugim naczyniu w pozostałej 1 szklance
mleka rozkłócić
mąki. Kiedy
mleko się zagotuje, zmniejszyć moc panika i dodać roztwór mączny. Doprowadzić masę do wrzenia, stale mieszając by się nie przypaliła. Wyłączyć, zostawić bez przykrycia w temperaturze pokojowej do całkowitego ostygnięcia.2/3 opakowania wiórek
kokosowych wsypać do garnuszka, zalać
mlekiem i dodać 3 łyżki
cukru. Gotować na małej mocy panika przez kilka minut, tak by większość
mleka odparowała a wiórki wyraźnie zmiękły. Zostawić do wychłodzenia.Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.W misie miksera umieścić
masło. Rozbić je i stale je miksując dodawać łyżka po łyżce ugotowaną masę z
mleka i mąk. Pilnować by każda łyżka dobrze połączyła się z
masłem. Następnie, podobnie powoli dodawać
wiórki kokosowe. Łyżka po łyżce. Jeżeli masa jest mało słodka, można ją dosłodzić wg uznania.Krem podzielić na 3 części - dwie większe i jedną mniejszą, którą położymy na sam wierzch.Na blaszce kolejno układać:-
herbatniki- krem-
herbatniki- krem-
herbatniki- krem (ta mniejsza część)- na sam wierzch równo wysypać wiórki które nie były gotowane - 1/3 część opakowania.Ciasto przechowywać w lodówce.Smacznego!!Facebook /// Instagram