Otworzyłam stary zeszyt z przepisami na chybił trafił i padło na ten sernik. Metoda gotowania sernika nie jest stosowana zbyt często i do nowoczesnych serników ten chyba nie należy ale w smaku zasługuje na pochwałę. Ciasto nie przypomina raczej tradycyjnego sernika ale smakuje naprawdę nieźle.Składniki:500 g mąki250 g masła200 g cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia4 łyżki kwaśnej śmietanyMasa serowa:1 kg białego sera200 g masła2 jajka1 szklanka cukru1 budyń waniliowy1 cukier waniliowy1 łyżka mąki ziemniaczanejZ podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temperaturze 180 st. Ja zrobiłam 2. Masło rozgrzać w garnku. Dodać ser trzykrotnie zmielony, jajka i gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Dodać cukier, cukier waniliowy, budyń i mąkę ziemniaczaną. Gorącą masą przełożyć kruche placki, wierzch polać polewą kakaową.Smacznego:)