ßßß Cookit - przepis na SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsza propozycja na niedzielne ciasto to sernik z dodatkiem brzoskwiń, wyszedł na prawdę świetny. Delikatny, wilgotny i puszysty w środku. Bez dodatku margaryny, masa serowa jest o wiele lżejsza i sernik lepiej rośnie. Polecam mój przepis na pyszny i lekki serniczek :)
CIASTO :
2 szklanki mąki
150 g margaryny
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka gęstej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na ciasto zagniatamy, ciasto wyjdzie elastyczne, lekko klejące. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
SKŁADNIKI NA SER :
1 kg sera wiaderkowego
6 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy bez cukru 40 g
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 puszka brzoskwiń
PRZYGOTOWANIE :
Cukier i cukier waniliowy ucieramy mikserem z żółtkami, aż masa podwoi swoją objętości. Dodajemy cały ser, miksujemy. Następnie wsypujemy budyń i mąkę ziemniaczaną, ponownie miksujemy.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej i delikatnie ale dokładnie łączymy wszystkie składniki, najlepiej użyć teraz łyżki.
Brzoskwinie odcedzamy, kroimy w kostkę.
Ciasto rozkładamy na dnie blaszki 25/30, wyłożonej papierem do pieczenia, możemy je również równomiernie rozkruszyć i docisnąć do blaszki.
Część brzoskwiń rozkładamy na kruchym spodzie, (ciasta nie podpiekam i również sernik wychodzi wyrośnięty).
Następnie wylewamy masę serową a na wierzch układamy resztę pokrojonych brzoskwiń.
Sernik pieczemy w niskiej temperaturze (unikniemy spieczenia i wysuszenia sera), 160-170 *C,przez 1 godzinę.
Sernik studzimy około 1 godziny w piekarniku, nie otwierając drzwiczek.
Ciasto posypujemy cukrem pudrem i podajemy, sernik jest przepyszny na drugi i trzeci dzień.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/04/sernik-z-brzoskwiniami.html