Wykonanie
Dzisiejsza propozycja na niedzielne ciasto to sernik z dodatkiem
brzoskwiń, wyszedł na prawdę świetny. Delikatny, wilgotny i puszysty w środku. Bez dodatku
margaryny, masa serowa jest o wiele lżejsza i sernik lepiej rośnie. Polecam mój przepis na pyszny i lekki serniczek :)
CIASTO :2 szklanki
mąki150 g
margaryny4 łyżki
cukru pudru1 łyżka gęstej
śmietany1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na ciasto zagniatamy, ciasto wyjdzie elastyczne, lekko klejące. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.SKŁADNIKI NA
SER :1 kg
sera wiaderkowego6
jajek1 szklanka
cukru1
cukier waniliowy1
budyń waniliowy bez
cukru 40 g2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 puszka
brzoskwińPRZYGOTOWANIE :
Cukier i
cukier waniliowy ucieramy mikserem z
żółtkami, aż masa podwoi swoją objętości. Dodajemy cały
ser, miksujemy. Następnie wsypujemy
budyń i
mąkę ziemniaczaną, ponownie miksujemy.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej i delikatnie ale dokładnie łączymy wszystkie składniki, najlepiej użyć teraz łyżki.
Brzoskwinie odcedzamy, kroimy w kostkę.Ciasto rozkładamy na dnie blaszki 25/30, wyłożonej papierem do pieczenia, możemy je również równomiernie rozkruszyć i docisnąć do blaszki.Część
brzoskwiń rozkładamy na kruchym spodzie, (ciasta nie podpiekam i również sernik wychodzi wyrośnięty).Następnie wylewamy masę
serową a na wierzch układamy resztę pokrojonych
brzoskwiń.Sernik pieczemy w niskiej temperaturze (unikniemy spieczenia i wysuszenia
sera), 160-170 *C,przez 1 godzinę.Sernik studzimy około 1 godziny w piekarniku, nie otwierając drzwiczek.Ciasto posypujemy
cukrem pudrem i podajemy, sernik jest przepyszny na drugi i trzeci dzień.Smacznego.