ßßß Cookit - przepis na SZARLOTKA BARDZO TRADYCYJNA I BARDZO PYSZNA

SZARLOTKA BARDZO TRADYCYJNA I BARDZO PYSZNA

nazwa

Wykonanie

Ciasto z jabłkami smakuje prawie wszystkim.Często nie zdąży ostygnąć a już część jabłecznika znika.Przepis na moją szarlotkę taki jak zawsze,czyli z głowy,ale dzisiaj zapisuję składniki i podaję przepis.
Jabłka często dodaję ze słoika które są niezastąpione zimą,jednak nie wszyscy jabłka pasteryzowane mają więc w przepisie podaję świeże.
Jabłecznik zawsze się udaje :)
SKŁADNIKI : na blaszkę o wymiarach 34/25
4 szklanki mąki tortowej
1 kostka margaryny o pokojowej temperaturze
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 jajko
2 łyżki gęstej śmietany
JABŁKA :
1,5 kg jabłek obranych i startych na tarce jarzynowej
1/2 szklanki cukru
cynamon do smaku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier puder do posypania ciasta
PRZYGOTOWANIE :
Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto,czasami trochę się klei więc podsypujemy stolnicę mąką.Odkładamy na 1-2 godziny do lodówki.
Starte jabłka przekładamy z cukrem i cynamonem do garnka,gotujemy aż ładnie zmiękną,około 15 minut.Wytworzy się trochę soku ale nie musimy się tym przejmować.Zakręcamy gaz, wsypujemy do letnich jabłek mąkę ziemniaczaną i szybko mieszamy.Jeszcze raz zagotowujemy mieszając i masa jest gotowa.
Ciasto dzielimy na dwie części,(u mnie większy kawałek ciasta trafił na dół blaszki ) rozwałkowujemy płat ciasta,podsypując go mąką,przekładamy go do wyłożonej papierem blachy,wykładamy jabłka,mogą być ciepłe i następny blat ciasta.Końce kruchego ciasta wyrównujemy.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 160-170 *C,przez 40 minut.
Jabłecznik zostawiamy do ostygnięcia.Posypujemy cukrem pudrem i gotowe,najsmaczniejszy na drugi dzień,polecam.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/10/szarlotka-bardzo-tradycyjna-i-bardzo.html