ßßß Cookit - przepis na Kruchy torcik biszkoptowy z orzechami

Kruchy torcik biszkoptowy z orzechami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 275 gramów
jajka 5 sztuk
cukier 175 gramów
cukier waniliowy 5 sztuk
sol 1 szczypta
orzechy laskowe - mielone 250 gramów
mąka ziemniaczana 25 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
masło 75 gramów
konfitura malinowa 75 gramów
śmietana kremowa 850 gramów
marcepan 325 gramów
cukier puder 125 gramów
kakao 1 łyżek deserowych
orzechy laskowe 16 sztuk
Wykonanie:
Ciasto kruche: przesiane 175g mąki, 1 jajko, 75g cukru, sól, 1 cukier waniliowy, 50g mielonych orzechów i masło zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować je na krążek wielkości spodu tortownicy i położyć na dnie wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy, delikatnie docisnąć i kilkakrotnie nakłuć widelcem. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Biszkopt: 4 białka ubić ubić ze 100g cukru i 1 cukrem waniliowym na sztywna pianę. Ubijając, dodać kolejno 4 żółtka. Delikatnie połączyć, łyżką, z przesianą mąką (100g),wymieszaną z mąka ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Wyjąć z piekarnika kruche ciasto i posmarować konfiturą. Na wierzch wylać ciasto biszkoptowe. Piec w tej samej temperaturze kolejne 25 minut. Zdjąć kołnierz i ostudzić ciasto w blasze. Gdy ostygnie wyjąc je z formy i przekroić biszkopt 2 razy poziomo.
750g schłodzonej śmietany ubić na sztywno razem z 3 sztukami cukry waniliowego, dodać 200g orzechów. 1/4 bitej śmietany rozsmarować na dolnej warstwie ciasta. Na śmietanie położyć środkową warstwę biszkopta i posmarować 1/4 śmietany. Nałożyć wierzchnią warstwę i posmarować resztą śmietany. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Marcepan pokroić w kostkę. przesiać cukier puder na blat i zagnieść marcepan z cukrem pudrem oraz rozwałkować na placek o średnicy 38 cm. Placek z marcepanu ułożyć na torcie. Lekko docisnąć, na brzegach po docinać. wstawić na 30 minut do lodówki.
Resztki marcepanu zagnieść z kakao i rozwałkować. Z masy nożyczkami powycinać choinki. Ubić na sztywno 10g schłodzonej śmietany i włożyć do szprycy. Udekorować nią tort i ozdobić orzechami i figurkami z marcepanu.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9741/Kruchy-torcik-biszkoptowy-z-orzechami