Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 275 gramów
jajka 5 sztuk
cukier 175 gramów
cukier waniliowy 5 sztuksol 1 szczypta
orzechy laskowe - mielone 250 gramów
mąka ziemniaczana 25 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
masło 75 gramów
konfitura malinowa 75 gramów
śmietana kremowa 850 gramówmarcepan 325 gramów
cukier puder 125 gramów
kakao 1 łyżek deserowych
orzechy laskowe 16 sztukWykonanie:Ciasto kruche: przesiane 175g
mąki, 1
jajko, 75g
cukru,
sól, 1
cukier waniliowy, 50g mielonych
orzechów i
masło zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować je na krążek wielkości
spodu tortownicy i położyć na dnie wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy, delikatnie docisnąć i kilkakrotnie nakłuć widelcem. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Biszkopt: 4
białka ubić ubić ze 100g
cukru i 1
cukrem waniliowym na sztywna pianę. Ubijając, dodać kolejno 4
żółtka. Delikatnie połączyć, łyżką, z przesianą
mąką (100g),wymieszaną z
mąka ziemniaczaną i
proszkiem do pieczenia.Wyjąć z piekarnika kruche ciasto i posmarować
konfiturą. Na wierzch wylać ciasto
biszkoptowe. Piec w tej samej temperaturze kolejne 25 minut. Zdjąć kołnierz i ostudzić ciasto w blasze. Gdy ostygnie wyjąc je z formy i przekroić
biszkopt 2
razy poziomo.750g schłodzonej
śmietany ubić na sztywno razem z 3 sztukami
cukry waniliowego, dodać 200g
orzechów. 1/4
bitej śmietany rozsmarować na dolnej warstwie ciasta. Na
śmietanie położyć środkową warstwę
biszkopta i posmarować 1/4
śmietany. Nałożyć wierzchnią warstwę i posmarować resztą
śmietany. Wstawić na 30 minut do lodówki.Marcepan pokroić w kostkę. przesiać
cukier puder na blat i zagnieść marcepan z
cukrem pudrem oraz rozwałkować na placek o średnicy 38 cm. Placek z marcepanu ułożyć na torcie. Lekko docisnąć, na brzegach po docinać. wstawić na 30 minut do lodówki.Resztki marcepanu zagnieść z
kakao i rozwałkować. Z masy nożyczkami powycinać choinki. Ubić na sztywno 10g schłodzonej
śmietany i włożyć do szprycy. Udekorować nią tort i ozdobić
orzechami i figurkami z marcepanu.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: