Wykonanie
Babka "eska" to typowa babka dwukolorowa,
waniliowo- czekoladowa, o lekko
cytrynowym smaku. Bardzo smaczna. Zjedzona została w błyskawicznym tempie, więc nie sposób nawet stwierdzić jak długo utrzymuje swą świeżość. Jedno jest pewne - będzie powtórka - to jedna ze smaczniejszych babek jakie robiłam.
Babka "eska"6
jajek1 szklanka
cukru1 łyżka
cukru waniliowegoskórka starta z 1 małej
cytryny1 1/2 szklanki
mąki1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia250 g
masła, rozpuszczonego2 łyżeczki
kakaocukier puder do posypaniaPiekarnik nagrzewamy do temperatury 170 st C. Dobrze natłuszczamy i obsypujemy
mąką foremkę na babkę.
Jajka ubijamy z
cukrem i
cukrem waniliowym "do białości", dodajemy
skórkę z cytryny, obie
mąki,
proszek do pieczenia, mieszamy dodając stopniowo roztopione
masło, tak aby składniki połączyły sie w gładką masę. 2/3 masy wykładamy do foremki, do reszty dodajemy 2 łyżeczki
kakao i mieszamy. Wykładamy na białe ciasto po czym mieszamy delikatnie patyczkiem lub nożem, aby powstały "esy-floresy". Ciasto pieczemy ok 45 minut. Upieczone wyjmujemy z foremki, przekładamy na kratkę, posypujemy
cukrem pudrem i pozostawiamy do wystudzenia