ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 1(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegocytryna 1 sztukjajka 2 sztukmasło 75 gramówmąka 100 gramówcukier 100 gramówcukier waniliowy 1 sztukmąka ziemniaczana 250 gramówproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychsól 1 szczyptacukier puder 100 gramówwiórki kokosowe 50 gramówposypka do ciast brązowa według uznaniaWykonanie:Z wyszorowanej, sparzonej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym. Ucierając, kolejno dodawać jajka. Wymieszać przesianą mąkę z mąką ziemniaczaną, solą oraz proszkiem i dodawać do masy na przemian z 3 łyżkami soku z cytryny. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i obsypanej mąką formy w kształcie baranka o pojemności 700 ml. Piec ok. 35 minut w 175 stopniach, ostudzić.Wymieszać cukier puder z 2 łyżkami soku z cytryny. Posmarować lukrem jedną stronę baranka, pomijając głowę, i posypać ją wiórkami kokosowymi. Tak samo postąpić z drugą strona baranka. Pozostałym lukrem namalować oczy oraz buzię i ozdobić je brązową posypką.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: