ßßß Cookit - przepis na Ryba w Cieście z Sosem Słodko-Kwaśnym

Ryba w Cieście z Sosem Słodko-Kwaśnym

nazwa

Wykonanie

Klasyczna ryba w cieście, jednak przygotowana na wzór i styl kuchni orientalnej. Soczyste filety w pysznym cieście polane charakterystycznym w smaku sosem słodko- kwaśnym to idealna propozycja na codzienny obiad.
ok. 1 kg ziemniaków
500 g filetów z białej ryby
(mintaj, dorsz)
ciasto:
150 g mąki pszennej
75 ml wody
100 ml mleka jajko
łyżka octu
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina soli i pieprzu
ponadto:
vegeta
sos słodko - kwaśny (gotowy lub z tego przepisu)
olej do smażenia
Ciasto: Mąkę przesiać. Mleko z wodą, jajkiem i octem zmiksować, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz - dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Filety kroimy na kawałki (zwykle jeden filet dzielimy na dwie części) - przyprawiamy niewielką ilością vegety. Rybę zanurzamy w przygotowanym cieście i wkładamy bezpośrednio na rozgrzany olej*. Smażymy po ok. 4-5 minut z każdej ze stron, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Przekładamy na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Polewamy ciepłym sosem słodko kwaśnym. Podajemy z ryżem lub ziemniakami w dowolnej postaci oraz dowolnymi surówkami.
* zaleca się smażenie ryby w dość głębokim tłuszczu
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/04/ryba-w-ciescie-z-sosem-sodko-kwasnym.html