ßßß Cookit - przepis na Łosoś w Cieście Naleśnikowym

Łosoś w Cieście Naleśnikowym

nazwa

Wykonanie

Już sam smażony łosoś to bardzo eleganckie wykwintne danie, a łosoś w cieście to potrawa wręcz idealna. Łosoś świetnie komponuje się z delikatnym ciastem naleśnikowym tworząc przepyszne i apetycznie wyglądające danie.
ok. 400 g łososia bez skóry
ciasto:
150 g mąki pszennej
75 ml wody
100 ml mleka
jajko
łyżka octu
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina soli i pieprzu
ponadto:
sól (najlepiej morska)
pieprz
koperek w proszku
olej do smażenia
Łosoś w Cieście Naleśnikowym - Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę przesiewamy. Mleko z wodą, jajkiem i octem miksujemy, a następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz - dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.
Odstawiamy na ok. 10 minut do "napęcznienia". Łososia kroimy na filety o grubości ok. 2 cm i przyprawiamy niewielka ilością soli, pieprzu oraz koperku. Rybę zanurzamy w przygotowanym cieście i wykładamy bezpośrednio na rozgrzany olej (łososia smażymy w dość głębokim tłuszczu).
Rybę smażymy po ok. 4-5 minut z każdej ze stron, do momentu aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Dodatkowo na patelnie z usmażonymi rybami możemy bardzo ostrożnie nalać niewielką ilością wody i natychmiast przykryć przykrywką - spowoduję to, że ciasto będzie jeszcze bardziej delikatniejsze, miększe i rozpływające się w ustach - jeśli natomiast nie czujemy się zbyt pewnie w kuchni można ten krok pominąć.
Ryby przekładamy na ręczniki papierowe w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Gotowego łososia w cieście podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci i dowolnymi, ulubionymi surówkami.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2015/09/osos-w-ciescie-nalesnikowym.html