Wykonanie
Klasyczne ciasto na pizze z dodatkami typowymi dla znanego tureckiego fast food'a. Kiedyś nie wyobrażałam sobie pizzy z innymi składnikami jak
pieczarki,
ser, ewentualnie
szynka. Dzisiaj natomiast "pizza Kebab" (dobra pizza kebab!) jest jedną z moich ulubionych.Mimo, że przygotowanie jej w domu jest dość czasochłonne - naprawdę warto.
Pizza Kebab - Składniki: (ok. 3 pizze)ciasto:500 g
mąki tortowej
1/2 szklanki letniego
mleka1/2 szklanki letniej
wody30 g świeżych
drożdżyłyżka
oleju1,5 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukrudodatki:2
piersi z kurczakaprzyprawa kebab gyros
przyprawa arabska kebab shoarma
czosnek w proszku
słodka papryka w proszku
pieprzwarzywa:cebula/cebula czerwona
ogórki konserwowe/kiszone2-3
pomidorypołowa
kapusty pekińskiejpapryka konserwowasos pomidorowy (passata)
przyprawy:
oregano,
bazylia,
czosnek,
sól,
pieprzok. 150 g
żółtego seraolej do smażenia
Drożdże rozpuszczamy w
mleku wraz z łyżeczką
cukru i 2 łyżkami
mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze zagniatamy ciasto (powinno się je ugniatać minimum 10 minut).Następnie umieszczamy ciasto w miseczce oprószonej
mąką i odstawiamy do podwojenia objętości (minimum 1 h).Po tym czasie formujemy okrągłe placki zostawiając szersze brzegi.
Kapustę siekamy, resztę warzyw tniemy na niewielkie kawałki.
Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy
przyprawy i smażymy w rozgrzanym
oleju ok. 3 minuty.* Osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Sos pomidorowy mieszamy z
przyprawami i wykładamy na ciasto. Następnie kolejno kładziemy warzywa:
kapusta pekińska,
pomidory,
ogórki,
cebulę,
paprykę. Na sam wierzch dajemy
kurczaka i wszystko posypujemy tartym
serem.Pieczemy ok. 7-10 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (ok. 250 stopni).Gotową pizzę polewamy
sosem czosnkowym lub
śmietanowym.*nie za długo, pamiętajmy, że
mięso będzie się piekło również w piekarniku