Wykonanie
Mini pizze to idealny pomysł na przekąskę zarówno na ciepło jak i zimno. Świetnie sprawdzi się jako przystawka podczas kinderbali lub przyjęć dla dorosłych.
ciasto:500 g
mąki tortowej1/2 szklanki letniego
mleka1/2 szklanki letniej
wody30 g świeżych
drożdży2 łyżki
oleju1,5 łyżeczki
soli1 łyżeczka
ziół prowansalskich1 łyżeczka
cukrusłoiczek marynowanych
pieczarekok. 150 - 200 g
sera żółtegosos pomidorowy (passata)
przyprawy:
oregano,
tymianek,
bazylia,
czosnek w proszku,
sól,
pieprzMini Pizze - Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w
mleku wraz z łyżeczką
cukru i 2 łyżkami
mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze zagniatamy ciasto (powinno się je ugniatać minimum 10 minut).Następnie umieszczamy ciasto w miseczce oprószonej
mąką i odstawiamy do podwojenia objętości (minimum 1 h).Do
sosu pomidorowego dodajemy po szczypcie przypraw i dokładnie mieszamy.
Ser trzemy na tarce o małych oczkach, a
pieczarki kroimy w cienkie plasterki.Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na grubość ok. 1 cm i wykrawamy przy użyciu szklanki krążki. Każdy z nich formujemy tak aby brzegi pozostały grubsze. Placuszki smarujemy
sosem pomidorowym. wykładamy
pieczarki i posypujemy tartym
serem (oczywiście można również dodać inne ulubione dodatki).Mini pizze układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i umieszczamy w piecu nagrzanym do temperatury 250 stopni na ok. 4-6 minut (do zrumienienia ciasta).Podajemy z
sosem czosnkowym i
ketchupem.