ßßß Cookit - przepis na Na ciasto:

Na ciasto:

nazwa

Wykonanie

Cała tajemnica dobrej pizzy tkwi w cieście. Ja długo szukałam receptury na miękkie ciasto idealne i myślę, że w końcu ją znalazłam. Jest lekkie, puszyste, nie za cienkie i nie za grube. Domowa pizza to pomysł na smaczny obiad lub pyszną kolację. Jest tańsza i przede wszystkim dużo smaczniejsza niż jej kuzynka zamawiana z pizzerii. ;-)
(przepis na blaszkę, która jest w wyposażeniu każdego piekarnika)
Na ciasto:
3 szklanki mąki (400g)
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka ciepłego mleka
25g drożdży
3 łyżki oleju
Na sos:
6 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego
4 czubate łyżeczki keczupu (u mnie pikantny)
3 ząbki czosnku
przyprawa do pizzy, bazylia, oregano, pieprz
Dodatki:
2 średniej wielkości cebule
około 200g szynki konserwowej
5-6 pieczarek
200g żółtego sera
kulka mozarelli
1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, olej, mieszamy. W ciepłym mleku* rozpuszczamy drożdże dokładnie mieszając. Rozczyn wlewamy do miski, zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1h.
*mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące (by nie zabić drożdży)
2. Przygotowujemy sos: do miski wlewamy koncentrat i keczup. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, oregano, przyprawę do pizzy i pieprz*. Wszystko mieszamy.
*ilość ziół jak i czosnku jest dowolna i zależna od preferencji
3. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ser żółty, mozarellę i szynkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce.*
*oczywiście mamy całkowitą dowolność jeśli chodzi o ilość i rodzaj składników :-)
4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy starając się utrzymać formę prostokąta i rozkładamy na blaszce. Smarujemy sosem pomidorowym. Kolejno układamy: cebulę, szynkę, pieczarki, ser żółty, mozarellę.
5. Pizzę pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2014/11/pizza-na-idealnym-miekkim-ciescie-krok.html