Wykonanie
Przepis na ciasto, który wpadł mi wczoraj rano do głowy. Robiłam go z ciekawością co z niego wyniknie.. po konsumpcji stwierdzam, że było to jedno z najlepszych ciast jakie zrobiłam.
Mąka kukurydziana jest lżejsza od pszennej i dzięki niej samo wyrabianie ciasta jest przyjemnością, widać, że ciasto jest bardziej puszyste zanim jeszcze wyrośnie. Podczas pieczenia pizza ładnie wyrosła.
SKŁADNIKI300 g
mąki pszennej typ 650200 g
mąki kukurydzianej250 ml ciepłej
wody30 g świeżych
drożdży2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soliok. 2 łyżki
oleju4 łyżki
koncentratu pomidorowego2 łyżki
ketchupu3 łyżki
wody2 łyżeczki
przyprawy do
mozzarelli i
pomidorów1 łyżeczka
oreganosólpieprz1 kula
mozzarelli15 dag
szynki konserwowej1
pomidor1/2
cebuli40 dag
żółtego sera1 ząbek
czosnkuPRZEPIS1. Do mniejszej miski rozkruszamy
drożdże dodajemy jedną łyżeczkę
cukru, dwie łyżki
mąki oraz ok. 50 ml
wody. Wszystko razem ucieramy i odkładamy do ciepłego miejsca na ok. 20 minut.2. Do dużej miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
cukier,
sól, wcześniej przygotowane
drożdże oraz stopniowo
wodę. Wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy
olej. Wyrabiamy ciasto ok 10 minut.3. Odkładamy wyrobione ciasto do ciepłego miejsca na ok. 30 minut.4. Przygotowujemy sos:
koncentrat pomidorowy,
ketchup,
wodę i
przyprawy łączymy ze sobą.5.
Mozzarellę i
pomidora kroimy w plastry,
szynkę kroimy w prostokąty,
ser trzemy na dużych oczkach, a
czosnek i
cebulę siekamy.6. Kiedy ciasto jest już gotowe rozwałkowujemy je na stolnicy podsypanej
mąką, następnie układamy na blasze do pieczenia, wysmarowanej tłuszczem.7. Ciasto smarujemy sosem, tak aby zostawić margines od brzegów, ok 3 cm. Kolejno układamy
szynkę,
cebulę,
czosnek pomidory, plastry
mozzarelli i na koniec
żółty ser.8. Brzegi pizzy nakłuwamy widelcem i wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 250 st. C na ok 10 minut