ßßß
Składniki:Ciasto:1,5 szklanki mąki0,5 szklanki ciepłej wody30 g drożdży1 łyżeczka cukruszczypta soli3 łyżki olejuSos:2 łyżki koncentratu pomidorowegozioła prowansalskie1 zmiażdżony ząbek czosnkuFarsz:500 g pieczarek2 cebulesól, pieprzolejprzyprawa do pizzyser żółtySposób wykonania:1. Drożdże rozpuszczamy z połową ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką mleka. Odstawiamy, aż podrosną.2. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto.3. Ciasto rozkładamy na wcześniej przygotowaną blaszkę. Smarujemy sosem .4. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, dorzucamy pieczarki i dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem.5. Pieczarki wykładamy na ciasto posmarowane sosem. Całość posypujemy lekko przyprawą do pizzy i posypujemy tartym żółtym serem.6. Pizzę pieczemy w 200 st. C przez 15-20 minut.Smacznego!!!