Wykonanie
Pizza na cienkim cieście, to moja ulubiona :-)W dodatku domowa najlepsza, łatwa w przygotowaniu i nie wymaga na prawdę dużego wysiłku, spróbujcie sami :-)Składniki:ok 1/2 kg
pieczarek2
cebule2 łyżki
olejusól,
pieprzoregano2 łyżki
koncentratu pomidorowego100 g tartego
żółtego sera na ciasto:1 1/2 szkl.
mąki1/2 szkl. letniej
wody2 łyżki
olejuszczypta
soli1/2 łyżeczki
cukru2 dag
drożdżyWykonanie:
Pieczarki umyć, pokroić w kawałki i obsmażyć na
oleju.
Cebulę pokroić, dodać do
pieczarek i dusić razem, przyprawić
solą i
pieprzem.Następnie przygotować ciasto na pizzę.
Drożdże rozpuścić w połowie letniej
wody z dodatkiem
cukru i 2 łyżkami
mąki, odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać przez sito, dodać resztę
wody,
sól,
olej i wyrośnięte
drożdże, zarobić ciasto, po czym rozwałkować. Ja nie używałam wałka, udało mi się zrobić to rękami :-).Formę do pizzy wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto, posmarować je
koncentratem pomidorowym i posypać
oregano, po czym wyłożyć
pieczarki. Wierzch przykryć cienkimi plasterkami
żółtego sera.Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 200 st. C na około 15 minut.Podawać z
ketchupem lub
sosem czosnkowym.Smacznego :-)