Wykonanie
Znalazłam idealne ciasto na pizze u Agaty . Nie robię już ciasta według innego przepisu - tylko tego :) Tym razem zapraszam na tradycyjną pizzę z
szynką i piecz arkami.
Składniki:Ciasto:1,5 szk lanki
mąki0,5 szklanki ciepłej
wody2 łyżki
olejuszczyp ta
soli1 łyżeczka
cukru3 dag świeżych
drożdżyDodatki:3 grube plastry
szynki drobiowejkilka
pieczarek1/ 4 czer wonej
papryki1/2
cebuligar ść tartego
żółtego sera1 -2 łyżki koncen tratu
pomidorowegooregano+
keczup lub
sos czosnkowySposób przygotowania:1. Przygotowujemy najpierw dodatki do pizzy:
szynkę kroimy w kostkę,
pieczarki obieramy i kroimy w talarki. Obsmażamy
pieczarki na
oleju.
Cebulę i
paprykę siekamy w kosteczkę .2. Robimy ciasto. W połowie ciepłej
wody roz rab
iamy drożdże, cuk i er i 2 łyżki
mąki. O dstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta:
mąkę,
olej, resztę letniej
wody i
sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto.3. Ciasto wałkujemy lub formułujemy placek rękami, układamy na blaszce, smarujemy koncentratem i posypujemy
oregano. Nakładamy składniki:
pieczarki,
szynkę,
cebulę i
paprykę, posypujemy tartym
żółtym serem . Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st . C i pieczemy 15-20 minut (zawsze sprawdzam spód pizzy, by się za bardzo nie przypiekł).4. Pizzę podajemy na ciepło, z
keczupem lub
sosem czosnkowym, albo bez dodatków - jak kto woli.Smacznego!!!