ßßß
 
            
         Składniki:Ciasto:1,5 szk lanki mąki0,5 szklanki ciepłej wody2 łyżki olejuszczyp ta soli1 łyżeczka cukru3 dag świeżych drożdżyDodatki:3 grube plastry szynki drobiowejkilka pieczarek1/ 4 czer wonej papryki1/2 cebuligar ść tartego żółtego sera1 -2 łyżki koncen tratu pomidorowegooregano+ keczup lub sos czosnkowySposób przygotowania:1. Przygotowujemy najpierw dodatki do pizzy: szynkę kroimy w kostkę, pieczarki obieramy i kroimy w talarki. Obsmażamy pieczarki na oleju. Cebulę i paprykę siekamy w kosteczkę .2. Robimy ciasto. W połowie ciepłej wody roz rab iamy drożdże, cuk i er i 2 łyżki mąki. O dstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto.3. Ciasto wałkujemy lub formułujemy placek rękami, układamy na blaszce, smarujemy koncentratem i posypujemy oregano. Nakładamy składniki: pieczarki, szynkę, cebulę i paprykę, posypujemy tartym żółtym serem . Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st . C i pieczemy 15-20 minut (zawsze sprawdzam spód pizzy, by się za bardzo nie przypiekł).4. Pizzę podajemy na ciepło, z keczupem lub sosem czosnkowym, albo bez dodatków - jak kto woli.Smacznego!!!
Składniki:Ciasto:1,5 szk lanki mąki0,5 szklanki ciepłej wody2 łyżki olejuszczyp ta soli1 łyżeczka cukru3 dag świeżych drożdżyDodatki:3 grube plastry szynki drobiowejkilka pieczarek1/ 4 czer wonej papryki1/2 cebuligar ść tartego żółtego sera1 -2 łyżki koncen tratu pomidorowegooregano+ keczup lub sos czosnkowySposób przygotowania:1. Przygotowujemy najpierw dodatki do pizzy: szynkę kroimy w kostkę, pieczarki obieramy i kroimy w talarki. Obsmażamy pieczarki na oleju. Cebulę i paprykę siekamy w kosteczkę .2. Robimy ciasto. W połowie ciepłej wody roz rab iamy drożdże, cuk i er i 2 łyżki mąki. O dstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto.3. Ciasto wałkujemy lub formułujemy placek rękami, układamy na blaszce, smarujemy koncentratem i posypujemy oregano. Nakładamy składniki: pieczarki, szynkę, cebulę i paprykę, posypujemy tartym żółtym serem . Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st . C i pieczemy 15-20 minut (zawsze sprawdzam spód pizzy, by się za bardzo nie przypiekł).4. Pizzę podajemy na ciepło, z keczupem lub sosem czosnkowym, albo bez dodatków - jak kto woli.Smacznego!!!