Wykonanie
Wiem, wiem...prawdziwa pizza nie może być z patelni...ale jak się bardzo chce i żeby szybko było to i pizze można przysposobić.Trzeba znać tylko główną zasadę wytwarzania tego przysmaku - oryginalna piecze się bardzo szybko - w wysokiej temperaturze. Tak samo postępujemy i w tym przypadku.Do jej "wypieku" używam patelni do naleśników z kopulastą pokrywką ( od patelni wok) o średnicy 28 cm.Na życzenie mojej Koleżanki z pracy przygotowałam dla Was pizze z patelni z
tuńczykiem :)
Proporcja na 2 pizze: jedną na średnim cieście i jedną cieniutką:- 3 szklanki
mąki- 1 szklanka
wody- 4 łyżki
oleju- 1 łyżeczka
cukru- 0,5 łyżeczki
soli- 1 łyżeczka suchych
drożdżySuche składniki przełożyć do miski. Dodać ciepłą
wodę i
olej. Wyrobić gładkie ciasto.Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.Po tym czasie podzielić na 2 części w stosunku 1/4 do 3/4 ( pizza na cienkim i na średnim cieście ).Rozwałkować na krążki dopasowane do średnicy patelni.Dodatkowo: *- puszkę
tuńczyka w sosie własnym- 1
pomidor pokrojony na plasterki- kilka krążków
cebuli- 2 łyżeczki
suszonego oregano- 4 łyżki
keczupu pikantnego- 2 garście ulubionego tartego
żółtego seraPatelnię mocno rozgrzać, położyć na niej placek. Przykryć, zmniejszyć ogień o połowę i smażyć 2 minuty. Odwrócić na drugą stronę ( placek delikatnie urośnie i pojawią się na nim złote plamki jak na tortilli ). Posmarować 2 łyżkami
keczupu, posypać
oregano. Wyłożyć połowę
tuńczyka, połowę plasterków
pomidora i część krążków
cebuli. Zasypać garścią tartego
sera. Zmniejszyć ogień jeszcze o 1/3 mocy. Przykryć pokrywką. Po 3-4 minutach pizza jest gotowa.* jeżeli robimy pizze z ulubioną
wędliną warto ją delikatnie podsmażyć przed wyłożeniem na placek ( patelnia to jednak nie piekarnik)*jeżeli chcemy dodać
pieczarki - odparujmy je najpierw na suchej patelni aż uzyskają połowę swojej wyjściowej objętości