ßßß
 
            
         Bardzo prosta, smaczna i nie wymagająca wielu składników pizza. Najlepiej podawać ją z dodatkiem czerwonego włoskiego wina Celebro dzięki, któremu poczujemy dokładnie włoski klimat :-), gorąco polecam :-)Składniki:2 duże pomidory1 cebulaok. 25 dag tartego żółtego seraoregano, papryka słodka w proszku,sól na ciasto:1 i 1/2 szkl. mąki1/2 szkl. letniej wody1/2 łyżeczki cukru2 łyżki olejuszczypta soli2 dag świeżych drożdży
Bardzo prosta, smaczna i nie wymagająca wielu składników pizza. Najlepiej podawać ją z dodatkiem czerwonego włoskiego wina Celebro dzięki, któremu poczujemy dokładnie włoski klimat :-), gorąco polecam :-)Składniki:2 duże pomidory1 cebulaok. 25 dag tartego żółtego seraoregano, papryka słodka w proszku,sól na ciasto:1 i 1/2 szkl. mąki1/2 szkl. letniej wody1/2 łyżeczki cukru2 łyżki olejuszczypta soli2 dag świeżych drożdży Wykonanie:Drożdże rozpuścić w połowie letniej wody z dodatkiem cukru i 2 łyżkami mąki, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sito, dodać resztę wody, sól, olej i wyrośnięte drożdże, zarobić ciasto, po czym rozwałkować. Formę do pizzy wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto. Wstawić na 5 minut do nagrzanego piekarnika w temp. 200 st.C i podpiec.Cebulę obrać, pokroić i ułożyć równomiernie na podpieczonym spodzie pizzy. Pomidora umyć, pokroić w plasterki i ułożyć na cebuli, posypać solą, papryką i oregano. Wierzch posypać startym żółtym serem. Piec w temp. 200 st. C ok. 20 minut.Po upieczeniu polać sosem czosnkowym.Smacznego :-)
Wykonanie:Drożdże rozpuścić w połowie letniej wody z dodatkiem cukru i 2 łyżkami mąki, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sito, dodać resztę wody, sól, olej i wyrośnięte drożdże, zarobić ciasto, po czym rozwałkować. Formę do pizzy wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto. Wstawić na 5 minut do nagrzanego piekarnika w temp. 200 st.C i podpiec.Cebulę obrać, pokroić i ułożyć równomiernie na podpieczonym spodzie pizzy. Pomidora umyć, pokroić w plasterki i ułożyć na cebuli, posypać solą, papryką i oregano. Wierzch posypać startym żółtym serem. Piec w temp. 200 st. C ok. 20 minut.Po upieczeniu polać sosem czosnkowym.Smacznego :-)