Wykonanie
Bardzo prosta, smaczna i nie wymagająca wielu składników pizza. Najlepiej podawać ją z dodatkiem czerwonego włoskiego
wina Celebro dzięki, któremu poczujemy dokładnie włoski klimat :-), gorąco polecam :-)Składniki:2 duże
pomidory1
cebulaok. 25 dag tartego
żółtego seraoregano,
papryka słodka w proszku,
sól na ciasto:1 i 1/2 szkl.
mąki1/2 szkl. letniej
wody1/2 łyżeczki
cukru2 łyżki
olejuszczypta
soli2 dag świeżych
drożdżyWykonanie:
Drożdże rozpuścić w połowie letniej
wody z dodatkiem
cukru i 2 łyżkami
mąki, odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać przez sito, dodać resztę
wody,
sól,
olej i wyrośnięte
drożdże, zarobić ciasto, po czym rozwałkować. Formę do pizzy wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto. Wstawić na 5 minut do nagrzanego piekarnika w temp. 200 st.C i podpiec.
Cebulę obrać, pokroić i ułożyć równomiernie na podpieczonym spodzie pizzy.
Pomidora umyć, pokroić w plasterki i ułożyć na
cebuli, posypać
solą,
papryką i
oregano. Wierzch posypać startym
żółtym serem. Piec w temp. 200 st. C ok. 20 minut.Po upieczeniu polać
sosem czosnkowym.Smacznego :-)