Wykonanie
Wspaniała pizza idealna dla wielbicieli zarówno pizzy jak i kebaba - świetne połączenie tych dwóch popularnych fast food'ów w jednej potrawie. Danie łączy w sobie klasyczne, puszyste, a zarazem chrupiące ciasto na pizze z dodatkami typowymi dla znanego tureckiego fast food'a. Kiedyś nie wyobrażałam sobie pizzy z innymi składnikami jak
pieczarki,
ser, ewentualnie
szynka. Dzisiaj natomiast "pizza Kebab" (dobra pizza kebab!) jest jedną z moich ulubionych. Mimo, że przygotowanie takiej pizzy w domu jest dość czasochłonne - naprawdę warto.
Najlepsza Domowa Pizza Kebab - Składniki: (ok. 3 pizze)Ciasto:25 g świeżych
drożdży1,5 szklanki ciepłej
wody550 g
mąki pszennej (3,5 szklanki)łyżka
olejuł yżka
cukrułyżeczka
soli2
piersi z kurczakaprzyprawa kebab gyros
przyprawa arabska kebab shoarma (lub jedna z nich)
czosnek w proszku
słodka papryka w proszku
pieprzwarzywa:cebula/cebula czerwona
ogórki konserwowe/kiszone lub surowe2-3
pomidoryok. połowa małej
kapusty pekińskiejok. połowa małej
czerwonej kapustypapryka konserwowa (opcjonalnie)
sos pomidorowy (passata) ok. 100 ml
przyprawy:
oregano,
bazylia,
czosnek,
sól,
pieprzok. 150 g
mozzarelli lub
żółtego sera do zapiekania
olej do smażenia
Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej
wody (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej, ponieważ zabijemy
drożdże!). Następnie dodajemy
cukier i kopiatą łyżkę
mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie rozczyn powinien się lekko "spienić". Jeżeli tak się nie dzieje to możliwe, że
drożdże są nieświeże i niestety musimy użyć innych.Następnie do powstałego rozczynu wsypujemy przesianą
mąkę, resztę
wody oraz
sól i
olej.Ciasto dobrze wyrabiamy, a następnie przekładamy do oprószonej
mąką miski. Wierzch ciasta smarujemy
olejem lub przykrywamy ściereczką i odkładamy znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny).Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania
ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać
mąki, ponieważ ciasto straci puszystość.
Kapustę siekamy, resztę warzyw tniemy na niewielkie kawałki.
Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy
przyprawy i smażymy w rozgrzanym
oleju ok. 3 minuty.* Osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie)
spody na pizze pozostawiając szersze brzegi.Na ciasto wykładamy
sos pomidorowy, odrobinę solimy, dodajmy
pieprz,
czosnek w proszku i posypujemy startą
mozzarellą lub
żółtym serem. Następnie kolejno kładziemy warzywa:
kapusta pekińska,
czerwona kapusta,
pomidory,
ogórki,
cebulę,
paprykę. Na sam wierzch wykładamy kawałki
kurczaka.Pieczemy ok. 7-10 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (ok. 250 stopni).Gotową pizzę polewamy
sosem czosnkowym i
chili.*nie za długo, pamiętajmy, że
mięso będzie się piekło również w piekarniku