Wykonanie
Miała być
pita... Znalazłam kiedyś przepis w internecie, czekał na wykonanie od dawna. Dziś postanowiłam w końcu wypróbować. Z jednej strony rozczarowałam się, bo miała być
pita. Kiedy spróbowałam, zmieniłam zdanie - wyszły przepyszne bułeczki. Wybaczcie za jakość zdjęcia, ale zdążyłam zrobić w ostatniej chwili. Poprosiłam brata, by jeszcze nie konsumował, chciałam ładnie ustawić i usłyszałam: "no szybciej, bo stygnie!". Wnioskuję, że smakowało :)
Składniki na 8 bułeczek:- 3 szklanki
mąki pszennej,- 16 g świeżych
drożdży,- 1 i 1/4 szklanki letniej
wody,- 1 łyżka
cukru,- 1 łyżeczka
soli,- 3 łyżki
oleju.Składniki dodatkowe:- niewielka
kapusta pekińska,-
pomidor,-
ogórek (zielony długi lub kiszony),- 400 g
piersi z kurczaka,-
przyprawa do gyrosa,- sosy:
czosnkowy,
pomidorowy,-
ser starty na tarce,- sos do sałatki:
oliwa,
cukier,
sól,
pieprz,
woda.
Drożdże mieszamy z 1/4 szklanki letniej
wody, dodajemy
cukier. Pozostawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Dodajemy pozostałe składniki:
sól,
olej, resztę
wody, przesianą
mąkę. Ciasto przekładamy z miski na blat, bardzo starannie zagniatamy. Kiedy będzie elastyczne, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1-2 godziny do podwojenia objętości.Ciasto dzielimy na 8 równych części, każdą z nich spłaszczamy, wałkujemy (myślę, że można rozwałkować na grubość ok. 5 mm, wtedy bardziej będzie przypominało
pitę). Układamy na blaszce wyłożonej papierem, posypujemy niewielką ilością
mąki i przykrywamy. Zostawiamy na ok. 30 min. Piekarnik rozgrzewamy do 250-260 stopni. Bułeczki smarujemy
oliwą lub kropimy
wodą, pieczemy ok. 8-10 minut.W czasie 30-minutowego oczekiwania na ponowne wyrośnięcie bułeczek, przygotowujemy
mięso.
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na cienkie paski. Podsmażamy na odrobinie
oleju, dodajemy
przyprawę do gyrosa.
Kapustę pekińską kroimy na paski, dodajemy do niej
pomidora i
ogórka pokrojone w kostkę. Zalewamy sosem: oliwa+woda+sól+pieprz+cukier.Po upieczeniu tworzymy w bułeczkach kieszonki, wkładamy do nich usmażone
mięso,
sałatkę, sosy, ewentualnie starty
żółty ser. Smacznego!!!!!