Wykonanie
Kebab to potrawa kuchni orientalnej o wielu odmianach. W Polsce najbardziej popularną formą jest "döner kebap (z tur.)" rozpowszechniony w Turcji jako danie składającej się z pieczonych na pionowym rożnie skrawków
mięsa baraniego podawanych wraz z surówkami i
owczym serem. Potrawa ta obecnie przekształcona została w danie typu fast food, jakie znamy chociażby z
Polskich ulic. W jego skład wchodzą kawałki
mięsa, warzywa, całość polewa się sosami i podaje w
chlebku pita.Dla wielbicieli tego "fast food'a", którzy chcą przygotować to smaczne danie we własnym domu, proponuje poniższy przepis z którego przygotujemy wspaniałego, niezwykle smacznego domowego kebaba.2
piersi z kurczakaprzyprawa kebab gyros
przyprawa arabska kebab shoarma
czosnek w proszku (lub ok. 2 starte ząbki)
słodka papryka w proszku
pieprzdowolne warzywa, m.in.:
kapusta pekińskaczerwona kapustaok. 3
pomidoryduży
ogórekcebulaponadto:ok. 6
chlebków pitta (np. z tego przepisu => przepis)
olej do smażenia
sos czosnkowy (np. z tego przepisu => przepis)sos
chilli (np. z tego przepisu => przepis) lub meksykański(np. z tego przepisu => przepis)
Kurczaka kroimy w nieregularną kostkę, doprawiamy
przyprawami (po ok. 1/2 łyżeczki każdej,
przyprawy do kebaba po ok. 1 dość czubatej łyżki lub jeśli używamy tylko jednej z nich 2 łyżki) i dodajemy ok. 2 łyżki
oleju. Dokładnie mieszamy, tak aby
przyprawy pokryły całe
mięso i umieszczamy w lodówce (można pozostawić je tam na kilka godzin lub nawet całą noc).
Kapusty siekamy, kroimy
pomidory i
ogórka w plasterki, a
cebulę w drobną kostkę. Odrobinę solimy warzywa.Na rozgrzany
olej (kilka łyżek) wrzucamy kawałki
kurczaka i smażymy na niedużym ogniu często mieszając przez ok. 6 minut.
Pity przekrawamy w poprzek tworząc "kieszonkę" i podgrzewamy na grillu elektrycznym lub w piekarniku.Każdą wewnętrzną stronę
chlebków polewamy
sosem czosnkowym, a następnie
chilli, dodajemy warzywa i kawałki
mięsa, a następnie znów polewamy sosami.